Предлагат мерки за устойчиво развитие в градовете
Предлагат мерки за устойчиво развитие в градовете / www.morethangreen.bgbc.bg
Предлагат мерки за устойчиво развитие в градовете
56489
Предлагат мерки за устойчиво развитие в градовете
  • Предлагат мерки за устойчиво развитие в градовете

Страната ни няма експертен и административен потенциал, за да бъде осигурено устойчиво развитие на градовете у нас. Това стана ясно на конференцията Sustainability Forum Sofia 2012 („Състейнабилити форум София 2012"). Подобряването на урбанизираните територии е сред основните приоритети на Оперативна програма „Регионално развитие" за периода 2014-2020 година. У нас липсва обаче адекватно образование за устойчиво строителство и градско планиране, заяви председателят на Българския съвет за устойчиво развитие архитект Георги Коларов.

Основните зони в 36 града у нас ще бъде обновени със средства от по Оперативна програма „Регионално развитие". Преди това да се случи обаче, те трябва да изготвят интегрирани планове за устойчиво градско развитие, каза Деница Николова от регионалното министерство. Целта е да се постигне пълно обновяване на съответните зони на градовете, каза тя. В интегрираните планове трябва да бъдат включени не повече от три зони. Ще се инвестира в зоната с преобладаващ социален характер, на следващо място е зоната за икономическа активност, тази за публични функции с висока обществена значимост, основно централна градска част, каза Николова. „Да се направи списък от проекти, чрез цялостното изпълнение на които ние ще постигнем ефекта от пълно обновяване на съответната зона", допълни Николова.

Според архитект Георги Коларов обаче няма система, с която да се оценени дали тези планове ще осигурят наистина устойчиво развитие на градовете. По думите му при експертите проблемът е тежък, но при администрацията е още по-тежък, при общинската особено. „Градове като Петрич, като Гоце Делчев трябва да решават дали едно предложение за план трябва да носи характеристики на устойчив проект или не", каза той. Архитектът попита кой ще оцени това дали плановете за тези 36 града са устойчиви.

Коларов предложи и конкретни мерки. Сред тях са да се разработи стратегия за устойчиво развитие и план за действие на икономически облекчения при инвестиране в устойчиви сгради, стимулиране на конкурентоспособността на устойчивите сгради чрез налагане на изисквания за устойчиво ново строителство, рехабилитация или реконструкция на обектите, финансирани с публични средства.

Един от големите консуматори на енергия са жилищните сгради. Намаляването на вредните емисии при тях може да бъде лесно и евтино, ако хората бъдат добре информирани за ползата от това да пестят енергия, заяви пък директорът за България на Европейската банка за възстановяване и развитие Даниел Берг.