Отказваме се от контролния пакет в АЕЦ „Белене
Отказваме се от контролния пакет в АЕЦ „Белене / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Отказваме се от контролния пакет в АЕЦ „Белене"
22073
Отказваме се от контролния пакет в АЕЦ „Белене"
  • Отказваме се от контролния пакет в АЕЦ „Белене"

България окончателно се отказва от контролния пакет в проекта АЕЦ „Белеле". Това потвърди енергийният министър Трайчо Трайков след дискусия за бъдещето на централата в Народното събрание. Според консултантите по проекта „Белене" ще бъде достатъчно изгодна, но Трайков е твърдо решен да търси нов чуждестранен инвеститор и така 51-процентният държавен дял в проекта да бъде намален.

След близо тричасова дискусия „за" и „против" АЕЦ „Белене" министър Трайков съобщи, че последната дума за това ще има българският парламент, след като министерството представи окончателната си по позиция на депутатите. „До 30 септември трябваше да стане ясно дали България ще финансира 51 процента или няма. Това вече е ясно - няма", каза енергийният министър.

Да се откажем от 51-процентния държавен дял в „Белене" обаче е много рисково начинание според бившия енергиен министър Петър Димитров. На въпрос има ли смисъл изобщо да имаме централа, ако нямаме контролен пакет, Димитров отговори: „Да дадеш собствеността на компания и да се лишиш и от тази си независимост на мен ми звучи абсурдно".

Според консултанта по проекта Богомил Манчев централата ще донесе над 50 милиарда евро печалба за 60 години и ще продава ток за 60 евро на мегаватчас.

С тези сметки обаче консултантът не е успял да убеди министър Трайков в ползите от „Белене". „Предполагам, че в сериозен разговор с господин Манчев, би могъл по-добре да аргументира мнението си. Това беше абсолютно така за цирка", коментира министър Трайков.

Правителството ще търси друг инвеститор чрез конкурс, допълни Трайков,  Все още не е ясно какъв дял от „Белене" ще бъде запазен. Енергийният министър припомни, че България все още не е сигурна и в участието на стратегическия партньор по проекта- германската RWE.