Няма промяна в режима на газовите доставки за България
Няма промяна в режима на газовите доставки за България / снимка: БГНЕС

Няма констатирани технически индикации за прекъсвания или промяна на характеристиките на потока в рамките обмена на информация между диспечерските центрове на българския газопреносен оператор "Булгартрансгаз" ЕАД и газопреносните оператори по пътя на газа от Русия към България. Няма промяна на физическия поток и налягането на входните точки на страната.

За гарантиране на сигурността на газовите доставки в България се следват редица мерки, даващи възможност за своевременни действия и обезпечаване на нуждите на потребителите в страната.

Към днешна дата в хранилището в Чирен са налични 355 млн. куб. м природен газ и продължава да се нагнетява синьо гориво.

Възможността за дневен добив от хранилището при сегашните нива на активен газ е средно около 3,3 млн.куб.м./ден., което осигурява около 65% от дневното потребление за този период от годината, при настоящите метеорологични условия в страната. При посочените нива, добивът на количества от ПГХ "Чирен" ще осигурява доставки за минимум 100 дни.

Освен добив от хранилището, в страната се осъществява и местен добив.

От 1 януари 2014 г. е осигурена техническа възможност за пренос на от 1 млн. м3/д. до 3 млн. м3/д. природен газ, в посока от Гърция към България, в зависимост от възможностите на гръцката газопреносна мрежа, в изпълнение на задълженията еврорегламент.

При ползването на всички тези ресурси е възможно да се осигури потреблението на газ в страната ни краткосрочно, без прекъсване на доставките за потребителите.

При негативно развитие на ситуацията и сериозни индикации за спиране на доставките за България, всички заинтересовани страни и обществеността ще бъдат своевременно информирани.

След като изтече ултиматумът на Газпром към Киев, а преговорите завършиха с неуспех, Украйна съобщи, че подаването на руски газ за страната първоначално е намаляло, а впоследствие е спряло.Еврокомисията обаче не е получавала уведомление за спиране на синьото гориво към Украйна.

От енергийния гигант поискаха Украйна да плаща авансово за газа. Двете страни отправиха поглед и към Международния арбитражен съд в Стокхолм, като Газпром обяви, че ще заведе иск за 4,5 млрд. долара заради натрупани газови дългове, а Нафтогаз заведе иск за 6 млрд. долара за надплащане на газа.