Не бива да се посяга на принципа за свободно придвижване на хора в ЕС, смята премиерът
Не бива да се посяга на принципа за свободно придвижване на хора в ЕС, смята премиерът / снимка: Sofia Photo Agency
Не бива да се посяга на принципа за свободно придвижване на хора в ЕС, смята премиерът
68715
Не бива да се посяга на принципа за свободно придвижване на хора в ЕС, смята премиерът
  • Не бива да се посяга на принципа за свободно придвижване на хора в ЕС, смята премиерът

Ако се прояви дискриминационно отношение към българите във Великобритания, това ще е крещящо нарушение на европейските принципи. Това заяви премиерът Пламен Орешарски по време на традиционния блиц контрол. Орешарски подчерта, че повечето български граждани, които живеят във Великобритания, са добре образовани. Според министър-председателя, заявеното отношение към проблема от британския премиер Дейвид Камерън е било повлияно от негативните нагласи в обществото.

"С внимание следим настроенията в английското общество през английските медии в последните месеци и истерията, която се раздуха по отношение на въображаемия наплив от имигранти след отваряне на трудовия пазар за българи и румънци", каза премиерът. Не споделяме опасенията, че ще има такава гигантска вълна, за каквато се говори на Острова, категоричен бе той.

Българите, които и сега работят на Острова, в по-голямата си част са добре образовани и със сериозен принос за икономиката на Обединеното кралство и в значително по-малка степен засягат неговите социални системи, обясни премиерът.

Орешарски се присъедини към мненията, които се чуха и от други страни, и от Европейската комисия, че не бива да се посяга на едно от основаващите права и принципи на Европейската общност - правото на свободно придвижване на хора. Според премиера българското правителство е реагирало адекватно на равнище външен министър, като се е обявило против каквито и да е дискриминационни мерки.

Министър-председателят се надява, че британските власти ще проявят сдържаност и ще се въздържат от каквито и да е дискриминационни мерки.

Миналата седмица британският премиер Дейвид Камерън обяви в своя статия мерки за ограничаване на достъпа на български и румънски имигранти до социални придобивки на Острова. Този ход бе анонсиран на фона на нарастващи опасения в британското общество за наплив от българи и румънци след изтичане на периода от седем години, в който за тях бяха наложени ограничения на пазара на труда в Обединеното кралство. Българският посланик в Лондон Константин Димитров и външния министър на страната Кристиян Вигенин увериха, че опасенията за вълна от имигранти от България са неоснователни.