МВФ: Процесът на оздравяване на икономиката е неравномерен
МВФ: Процесът на оздравяване на икономиката е неравномерен / снимка: БГНЕС

След периода на рязък спад глобалната икономика отново отчита растеж. Въпреки това процесът на нейното оздравяване е неравномерен и засега не може да се поддържа самостоятелно, особено в най-развитите икономически държави. Това са основните тези в нов аналитичен доклад, подготвен от Международния валутен фонд (МВФ) за срещата на финансовите министри от Г-20 в Шотландия, цитиран от световните агенции.

В новия доклад не са коригирани количествените показатели за темпото на растеж на световната икономика и икономиките на отделни държави. В него просто е включена таблица, съдържаща се в прогнозно-аналитичен доклад, подготвен за октомврийското годишното общо събрание на ръководните органи на МВФ и Световната банка в Истанбул. Според тази данни в Русия се очаква спад на брутния вътрешен продукт (БВП) със 7,5 процента през тази година, а през следващата - растеж с 1,5 на сто. За целия свят МВФ прогнозира спад на БВП с 1,1 процента през тази година и растеж с 3,1 на сто през 2010 година, отбелязва ИТАР-ТАСС.

В близка перспектива според специалисти от МВФ "глобалното икономическо оздравяване ще бъде вяло, а инфлацията ще остане на ниско равнище". Основните политически задачи, отбелязват специалистите от Фонда, са "поддържане на темпото на икономическото оздравяване", а за някои държави с нововъзникващи пазарни икономики - умело регулиране на притоците на капитал, допълва БТА.

Погрешният подход към тези задачи може да ги превърне в рискови фактори, отбелязват авторите на доклада на МВФ.