Изплатени са 90% от влоговете в КТБ, само 2% от вложителите изтеглили парите си в кеш
Изплатени са 90% от влоговете в КТБ, само 2% от вложителите изтеглили парите си в кеш / снимка: БГНЕС
Изплатени са 90% от влоговете в КТБ, само 2% от вложителите изтеглили парите си в кеш
77269
Изплатени са 90% от влоговете в КТБ, само 2% от вложителите изтеглили парите си в кеш
  • Изплатени са 90% от влоговете в КТБ, само 2% от вложителите изтеглили парите си в кеш

Слуховете за проблеми с друга българска банка министърът на финансите Владислав Горанов определи като „обслужващи нездрави интереси". Ако Върховният административен съд върне лиценза на КТБ, Фондът остава най-големият кредитор банката, тя отваря управляващите си органи, отстранени от БНБ и животът продължава докъдето стигне, коментира финансовият министър. Засега няма хипотези за отстраняване на управителя и подуправителя на БНБ. А от информацията на председателя на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков стана ясно, че 19 300 вложители в КТБ са се разпоредили с парите си. За 20 дни са разплатени 90% на стойност 3 милиарда и 250 милиона и само 2% са изтеглени в кеш.

Слуховете за проблеми с друга българска банка министърът на финансите Владислав Горанов определи:

„Такива слухове обслужват нездрави интереси и нямат нищо общо с българската банкова реалност. Многократно сме коментирали, че странните, няма и да ги наричам банкови, практики, които са се развивали в банката с отнет лиценз, са изолиран случай и не могат да се приписват върху банковата система", заяви Горанов.

А това, че е допуснато да се случат поставя под въпрос имунитета на финансовата система на държавата да решава подобни казуси според Горанов. Уроците са прочетени и има много задачи по отношение на законодателството, за да няма съмнения и поводи за спекулации, каза още той. За вероятността Върховният административен съд да върне лиценза на КТБ министърът коментира:

„Ако ВАС реши, че е неправилно взето решението за отнемане на лиценза, според мен влизаме в хипотеза, в която Фондът продължава да бъде най-големият кредитор на КТБ и КТБ отваря нейните управляващи органи, които бяха отстранени от БНБ, за да си заемат местата и животът продължава, докъдето стигне", допълни министърът.

За ръководството на БНБ Горанов каза: „Знаете Закона за БНБ и какви са хипотезите на отстраняване на подуправител и на управител. Засега такива не са налице, така че Управителният съвет на БНБ е този, който в момента изпълнява функциите по ръководството на БНБ".

А по темата на днешната среща между министъра, председателя на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков и представители на 9-те банки, които обслужваха вложителите в КТБ стана ясно, че Фондът е изплатил 90% от гарантираните влогове. Това са 3,250 млрд. лв. за 20 работни дни. Темпото е намаляващо. 91 300 вложители до момента са се разпоредили със своите вложения в КТБ, обясниха те.

Само около 2% са вложителите изтегли парите си в кеш, което според Радослав Миленков означава, че самите вложители вярват в българската банковата система.

Междувременно стана ясно, че блокираните в КТБ пари за саниране на жилищни сгради по програма "Енергийно обновяване на българските домове" по Оперативна програма "Регионално развитие" са били преведени днес, съобщиха от регионалното министерство. Сдруженията на собствениците със сключени споразумения за финансова помощ по проекта вече имат достъп до средствата си. Начислените гарантирани суми могат да бъдат получени от съответните обслужващи банки.