Имуществената застраховка не е задължителна
Имуществената застраховка не е задължителна / netinfo

Всяка една сграда може и трябва да бъде застрахована най-малкото срещу земетресение и изключение не правят нито новите сгради нито панелните апартаменти, които са близо 700 000 в цялата страна. Тези жилища имат срок на живот не повече от 50-60 години ако не бъдат цялостно санирани, тухлените като тази, която се срути вчера и отне два човешки живота – стават опасни само ако на партерните етажи са правени опасни преустройства. Няма централна улица или булевард в центъра на София и на повечето големи градове без магазини с огромни витрини. Една от институциите, която трябва да следи дали всичко е законно е ДНСК – друг е въпроса дали тя има достатъчно ресурси за тази не лека задача.

Дирекцията за Национален Строителен Контрол /ДНСК/ би трябвало да упражнява контрол по спазването на Закона за устройство на територията /ЗУТ/ и на нормативните актове по прилагането му при проектирането и строителството, в т.ч. влагането на качествени строителни материали и изделия с оглед осигуряването на сигурността, безопасността, достъпността и другите нормативни изисквания към всички строежи на територията на Република България.

Въз основа на огледа на строежа, представените документи, разискванията на нейните заседания и становища на членовете й съставя протокол с предложение за издаване на разрешение за ползване на строежа или с предложение за отказ за издаване на разрешение за ползване. Отказ се получава в следните случаи:

Когато строежът или части от него са изпълнени със съществени отклонения от издадените строителни книжа; 2. при работи, изпълнени в нарушение на правилата за изпълнение на строителните и монтажните работи и/или неизвършени и незавършени работи;

При неспазени изисквания за строежа, посочени в чл. 169, ал. 1 и 2 ЗУТ;

При липса на документи, удостоверяващи съответствието на вложените строителни продукти със съществените изисквания към строежите;

При неизвършени мероприятия, предвидени в част "Вертикална планировка" по одобрения проект;

При непремахнати съществуващи сгради и постройки, които не са включени в режима на застрояване;

При незавършени фасади на сградите и постройките съобразно одобрения инвестиционен проект;

Когато не е упражняван строителен надзор или е упражняван от нелицензирано за това лице.

Както винаги „след дъжд качулка“ така е и сега когато се очакват масирани проверки по партерните етажи на сградите където има много търговски обекти и са правени преустройства. Със сигурност много от тях ще бъдат незаконни и от тук изниква въпроса – какво ще правим ако живеем в сграда с съществуващ риск от срутване поради неправилни ремонтни действия?

Едно от малкото неща, които можем да направим е да се консултираме със застрахователен брокер относно възможността да застраховаме жилището в което живеем. Как виждате състоянието на сградите в София след едно по-силно земетресение? И вместо да си кажем – „дано да не става“ е далеч по-добре да вземем спешни мерки.