Г-20 обяви победа над световната икономическа криза
Г-20 обяви победа над световната икономическа криза / снимкa: БГНЕС

Г-20 обяви победа над световната икономическа криза, предаде Ройтерс, като се позовава на заключителната декларация на завършилата двудневна среща на групата в Питсбърг, САЩ. Лидерите на най-развитите индустриализирани държави и големите нововъзникващи пазарни икономики обявяват, че борбата им срещу глобалната икономическа криза се е увенчала с успех. "Той проработи. Нашият мощен отговор помогна да бъде спрян опасния, рязък спад на глобалната активност и да бъдат стабилизирани финансовите пазари", се подчертава в заключителната декларация на форума на Г-20, която обединява две трети от населението на Земята и четири пети от световното богатство.

Ройтерс отбелязва по този повод, че първата среща на високо равнище, на която е бил домакин встъпилият в длъжност през януари президент на САЩ Барак Обама, е завършила в оптимистичен тон.

В същото време лидерите на Г-20 предупреждават, че "усещането, че нещата са се върнали към нормалното, не бива да доведе до самодоволство". Те се аргументират, че остават тежки икономически задачи, и уверяват, че няма да допуснат отново "безразсъдното поведение" във финансовия сектор, с което се обяснява избухването на кризата в сектора преди две години, когато "лошите" ипотечни кредити в Съединените щати нанесоха катастрофални загуби на финансовите фирми в цял свят.

Ангажираме се да осигурим един по-балансиран световен икономически растеж, така че глобалната икономика да премине към безкризисен модел на развитие, дават да се разбере лидерите от Г-20. Те обещават да оставят в действие плановете за стимулиране на икономиката, докато бъде гарантирано едно стабилно възстановяване. Страните от Г-20 възнамеряват да прекратят тези екстремни мерки координирано, но не преждевременно.

Лидерите от Г-20 показаха оптимизъм след края на двудневната си среща в Питсбърг, САЩ. Г-8 не е способна да реши днес най-важните проблеми на световната икономика, а Г-20 се оказа способна, за което свидетелстват резултатите от срещата, заяви руският президент Дмитрий Медведев, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според Медведев много от останалите членове на "голямата двайсетица" са на мнение, че "форумите станаха много и нужна да се стремим към намаляването им". Не взехме никакви решения за възможни нови формати и за догодина вече са планирани срещи на върха и на Г-8, и на Г-20, уточни в същото време той. Медведев наблегна на преобразуването на "голямата двайсетица" от кризисна площадка в постоянен икономически форум, на който да се взимат най-важните решения, касаещи съдбата на световната икономика.

Японският премиер Юкио Хатояма обаче се обяви за запазване на "голямата осморка", предаде ИТАР-ТАСС.

Страните в Г-20 са прекалено много и на "лидерите ще им бъде по-трудно да достигнат договорености по широк кръг проблеми", аргументира се той. Хатояма освен това подчерта, че участниците в завършилата среща на върха на "голямата двайсетица" в Питсбърг "не смятат икономическата ситуация за оптимистична".

Италианският премиер Силвио Берлускони обобщи, че Г-8  ще продължи да работи в областта на политиката, а Г-20 ще решава икономическите проблеми, като изрази задоволство от работата и в двата формата, предаде ИТАР-ТАСС.

Продължавам да се безпокоя от ситуацията на пазара на труда, отбеляза Берлускони. Той призова страните от Г-20 да продължат съвместната си работа за излизане от кризата, тъй като се запазва сериозният риск от безработица.

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан заяви, че в Питсбърг са били взети решения, "способни да приведат глобалното икономическо сътрудничество в съответствие с изискванията на 21-и век", предаде ИТАР-ТАСС.

"Привързаността на лидерите от "двайсетицата към реформирането на (финансовия) модел, това е повратен момент, който ще доведе до засилване на легитимността и ефективността на МВФ", изрази задоволство Строс-Кан.

Страните от Г-20 се споразумяха най-малко 5 процента от дяловете в Международния валутен фонд (МВФ) да бъдат прехвърлени на развиващите се държави. Правата на гласуване на развиващите се страни в Световната банка (СБ) пък ще бъдат увеличени с поне 3 процента.

Френският президент Никола Саркози призова да бъдат предоставени правомощия на надзорните органи да налагат ограничения на бонусите на банкерите, предаде Франс прес.

"Не бива да оставяме да съществуват извратени стимули, водещи до поемане на прекомерни рискове", аргументира се Саркози. В тази връзка той се обяви за поемане на "силни, точни, изразени в числа и проверими ангажименти".

Лидерите от Г-20 определиха март 2010 г. за краен срок за въвеждане на санкции срещу данъчните убежища, които отказват да спазват новите правила за прозрачност, приети на предишната среща на "голямата двайсетица" през април в Лондон, съобщи френският президент. "Данъчни убежища, банкова тайна, с това е свършено", закани се той.

"Тук в Питсбърг, лидерите, представляващи две трети от световното население, се споразумяха за глобален план за работни места, икономически растеж и устойчиво икономическо възстановяване", обобщи британският премиер Гордън Браун, цитиран от Ройтерс.

Китайският държавен ръководител Ху Цзинтао призова Г-20 да бъде използвана за заемане с най-тежките икономически проблеми и за преодоляване на кризата, предаде ДПА. Китайският лидер призова да бъде оказана подкрепа на развиващите се държави в нужда. Солидно възстановяване и устойчива световна икономика са възможни само при истинско развитие на развиващите се страни, аргументира се той, пише БТА.

Индийският премиер Манмохан Сингх също предупреди, че е от критично важно значение напредналите държави да продължат да помагат на развиващите се страни да излязат от финансовата криза, "за която не са отговорни", предаде ДПА.

Бразилският президент Луис Инасиу Лула да Силва изрази задоволство, че световните лидери са признали необходимостта от подобряване на регулирането на финансовия сектор с цел недопускане на икономическа паника в бъдеще, предаде ДПА. "Тръгвам си от срещата с убеждението, че Г-20 изпълнява сега изключителна роля в този нов икономически ред и в регулирането на финансовата система, както и при установяването на правила за създаване на работни места", каза Лула.

Канадският премиер Стивън Харпър пък сякаш забрави, че сънародниците му са известни със своята скромност, и заяви, че всички страни от "голямата двайсетица" искат да са на мястото на Канада, предаде Ройтерс. Той отбеляза още, че "ние сме един от най-стабилните режими в историята", като припомни, че страната се радва на повече от 150 години спокойна парламентарна демокрация.

"Ние също така нямаме история на колониализъм. Следователно притежаваме всичките неща, от които много хора се възхищават във великите сили, но нямаме нито едно от нещата, които заплашват да ги им причинят проблеми", заключи още Харпър.