ЕП ни порица заради екоказуси
ЕП ни порица заради екоказуси / netinfo

Европейската комисия е органът, който може да заведе дело срещу България за нарушения в областта на екологията. Това заяви Дейвид Хамърстийн, член на ЕП от партията на Зелените. По думите му ще бъде оказан натиск върху ЕК, която да вземе наказателни мерки срещу страната ни, но този процес може да отнеме и години. Заместник-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев категорично заяви, че не очаква санкции от ЕП заради екологичните казуси на страната, но се закани да поеме отговорност, ако бъде заведена такава наказателна процедура срещу нас.

Ще направим всичко възможно, за да защитим имиджа на България като коректен член на ЕС, който изпълнява изискванията на екологичното законодателство и поетите ангажименти. Това заяви Георгиев след края на срещата с представители на Комитета по петициите и жалбите на Европейския парламент. Посещението им беше в резултат на постъпили петиции от български неправителствени организации, в които се посочват публично известни екологични казуси.

Заместник-министърът определи срещата като „конструктивна", но изрази съжаление, че българските организации са се обърнали директно към ЕП, вместо да потърсят помощ от екомиситерството за решаване на казусите.

Георгиев обясни още, че Министерството е реагирало адекватно по всички обсъдени случаи, като още преди три години е забранило строителството в Иракли, а община Сапарева баня е била глобена с 200 00 лева заради строителството на пътя Паничище – хижа „Пионерска", който минава през Националния парк „Рила". Според Георгиев въженият лифт в Сапарева баня пък бил започнат много отдавна, а европейските директиви не зачитали заварени положения, какъвто е случаят със съоръжението.

По думите му ще бъде извършена проверка на реките в община Челопеч за замърсяване с цианиди: „Ние се ангажираме да предоставим необходимата информация и да изразим позиция по всички въпроси, които се повдигат в тези петиции”.

След посещението си в екоминистерството представители на ЕП се срещнаха и с десетките протестиращи природозащитници пред Представителството на Европейската комисия в България. Душана Здравкова, член на Европейския парламент и представител на ГЕРБ, се присъедини към каузата на протестиращите: „Това, което виждам днес във ваше лице, е истинското гражданско общество на България”.

Дейвид Хамърстийн от ЕП пък изрази учудването си от бездействието на правителството по тези въпроси: „Българското правителство дори насърчава и подпомага незаконната дейност чрез замени на парцели земя”. Той се закани да се обърне и към ЕК с тези сигнали. Природозащитниците протестираха пред сграда на ЕК в София повече от 3 часа.