Доларът подкрепя нефта
Доларът подкрепя нефта / netinfo

На световните пазари доларът след кратко понижение отново започна да поскъпва към единната европейска валута. Според анализатори, причината е казаното от Жан-Клод Трише - председател на

 

Европейската централна банка, че през второто тримесечие икономическият растеж ще се забави. Изявлението на банкера стана след заседанието на централната банка, на което лихвите в еврозоната бяха оставени без промяна.

Думите на Трише бяха изтълкувани, като намаляване на вероятността ЕЦБ да повтори упражението с повишаването на лихвите до края на годината. В момента след юлското повишение с 0.25% основната лихва е 4.25 на сто.

 

По-рано през деня щатският долар отстъпи спрямо вчерашните нива от $ 1.54 като се понижи спрямо общата валута до $ 1.5502, заради оставащите инфлационни рискове пред еврозоната и евентуалните действия от страна на ЕЦБ в борбата срещу поскъпването. Инфлацията през юли на годишна база в зоната достигна 4.1%, което е над два пъти от поставената цел от страна на централната банка.

 

Bloomberg вече цитира прогнози за повишение на долара до $ 1.5224 за 1 ? през следващите две седмици.

 

Към 17.30 ч. българско време щатската валута се котира към еврото за $ 1.5360 за 1 ?, а спрямо японската йена за 109.54 ¥ за $ 1.

 

На стоковите пазари петролът днес се повиши до $ 121.78 за барел заради информациите, че за възстановяване на петролопровода Баку-Тбилиси-Джейхан в Източна Турция, където вчера избухна експлозия ще са необходими две седмици. До тогава съоръжението, по което минава дневно близо 1 млн. барела нефт, ще бъде затворено.

 

След влизането на американските пазари и заради поскъпването на долара трендът се обърна и цените отново се понижиха до $ 119.50 за барел в САЩ и $ 117.07 в Лондон.

 

Златото поевтиня заради поскъпването на долара до $ 878 за тройнуция от сутрешните $ 890 за тройунция.

 

На капиталовите пазари в САЩ в началото на сесията индексите паднаха с над 1% заради лошите новини около AIG, като същевременно най-голямата в света верига за търговия на дребно Уол-Март /Wal-Mart Stores/ обяви, че продажбите в магазините, отворени от най-малко една година, са се повишили с 3 процента през юли при прогноза за повишение от 3.4%.

 

След първия час обаче борсите „изтриха” част от загубите, като високотехнологичния индекс NASDAQ COMPOSITE се движи с понижение от 0.20% до 2 373 пункта. Индустриалният DOW JONES INDUS губи 0.68% до 11 577 пункта, а широкият S&P 500 е надолу с 0.59% до 1 281 пункта.

 

DarikFinance.bg