Д. Бобева: През 2007г. инфлацията ще намалее
Д. Бобева: През 2007г. инфлацията ще намалее / netinfo

Инфлацията през 2007 година ще бъде по-малка от тази през 2006 година. Това сочат всички прогнози, както на правителството, така и на Българска народна банка. Това каза в предаването „Портфейл” на Дарик Даниела Бобева – директор Дирекция Европейска интеграция в Българска народна банка.

Опитът на другите страни показва, че влизането в ЕС не довежда до ценови шокове и висока инфлация. Показателите на повечето страни по отношение на инфлацията се подобриха. От 2004 година насам в почти всички страни от десетте ново присъединили се инфлацията намалява. В Унгария – от 6,8 е паднала на 3 процента. В Полша от 3,6 процента е паднала до 1,3 процента, а отличника Словения покри Маастрихските критерии и ще стане част от валутния съюз. Инфлацията в еврозоната е стабилна и мърда с 0, и няколко процента годишно.

Еврозоната е зона на ценова стабилност, която е една от причините ние да искаме да се присъединим към нея. Въпросът е не само да постигнеш някакви критерии, но и те да бъдат достатъчно стабилни обясни още Бобева. Правени са оценки в страната, за това как цената на петрола влияе върху икономиката на България, които показват, че около 35 процента от растящите цени се дължат на растящите цени на петрола.

В световен мащаб общо приходите от продажба на петрол са около трилион 350 милиарда и страните, които изнасят тази суровина се очаква да реализират излишъци по текущите си сметки в размер на около 700 милиарда долара. Създават се огромни дисбаланси, от които България трябва да се възползва, каза още Бобева.