Богомил Манчев: И в момента обектът в Белене не е консервиран
Богомил Манчев: И в момента обектът в Белене не е консервиран / снимка: БГНЕС

Енергийният консултант Богомил Манчев, чийто офис беше сред обискираните от прокуратурата, ДАНС и МВР обекти във връзка със строежа на АЕЦ „Белене", направи опит да отговори на въпроса потъват ли по милион евро месечно за „Белене" и кой иска да го измести. Към 6 млн. на месец са били изразходвани преди замразяването на ядрения проект в продължение на няколко месеца, отбеляза шефът на „Риск инженеринг" пред Нова телевизия. От излязлата в последните дни информация стана ясно, че след спирането му сумата е намаляла до малко под 1 млн.

По думите на Манчев обаче дори в момента обектът на втората българска ядрена централа не е консервиран. Консултантът обясни, че решенията на Министерския съвет и Народното събрание не спират изпълнението на търговските договори с подизпълнители, каквато е неговата компания. За целта е необходимо писмено разпореждане на съответното министерство, което отговаря за централата, а такова не е постъпвало. Богомил Манчев каза още, че и в момента всеки ден се прави опис на състоянието на 40 обекта на площадката в Белене.

В сряда Манчев имаше среща със следствието. Негови представители посетили офиса му и поискали да отворят запечатаната от тях каса, от която получили оригинали на документи на фирмата му. „Бях призован като свидетел, но не са ми задали нито един въпрос. Прегледаха всички документи в присъствието на мои колеги и си заминаха", посочи той.

Миналата седмица прокуратурата съвбестно с други органи проведе акция в различни обекти в няколко града, сред които и офисите на „Риск инженеринг" на Богомил Манчев заради разследване около проекта "Белене". От прокуратурата припомниха, че на 29 март миналата година с решение на Министерския съвет е наложен мораториум на проекта за изграждане на АЕЦ „Белене", което по същество означава спиране на всякаква дейност, свързана с реализацията му. В рамките на проекта са сключени договори за осъществяване на строителен надзор с дружествата „Уорли Парсънс" и „Риск Инженеринг". Според държавното обвинение въпреки че съгласно клаузите в тези договори изрично е отразено, че решенията на държавни органи (в случая наложеният мораториум) се явяват форсмажорни обстоятелства, при настъпването на които страните по договорите се освобождават от задълженията си, двама от бившите изпълнителни директори на НЕК ЕАД не са предприели процедура по спиране на плащанията. Така през следващите близо година и половина, въпреки отпадналото основание за плащане, по сметките на дружествата „Уорли Парсънс" и „Риск Инженеринг" са били преведени суми в размер на около 950 000 ерво на месец, за извършване на строителен надзор по проект, който по същество е спрян.