Богомил Манчев: До месеци решавам дали да напусна България
Богомил Манчев: До месеци решавам дали да напусна България / снимка: БГНЕС, архив

Енергийният консултант Богомил Манчев ще реши в рамките на следващите шест месеца дали да изнесе бизнеса си от България, в зависимост от развитието на случая с повдигнатото му обвинение. Прокуратурата тръгна след шефа на „Риск инженеринг" заради сумите, които неговата фирма е получавала около замразения проект за строеж на втората българска ядрена централа в Белене.

Манчев бе освободен срещу рекордна гаранция, определена първоначално на 1 млн. лева, а след това съкратена двойно. В предаването „Дикоff" по Нова телевизия бизнесменът разкри, че тя била платена от една от фирмите, с които работи и отбеляза, че вече е поискал от съда да замени паричната с банкова гаранция, с каквато вече разполага.

За пореден път Манчев обясни, че никога не е имал договор с НЕК, а само договор като подизпълнител на „Уорли Парсънс", консултантът по „Белене", и затова е изряден документално. По думите му причината за действията срещу него, зад които не стои един човек, са свързани с апетитите към неговата компания.

„Ще следите развитието на някои проекти от огромна значимост за държавата и ще разберете кои са тези интереси", посъветва енергийният консултант. „Компанията има своята уникалност и тя е потребна на някого. Или някой мисли, че може да я създаде, но това не може да стане за толкова кратко време".

Хората, за които говоря, не знаят как се създава един инженерен проект", посочи Манчев, който смята, че проектите не могат да минат без него.

В света има определен подем в ядрения бизнес, коментира още Богомил Манчев и даде пример с Англия, където се изграждат 20 000 мегавата ядрени мощности. Според експерта обаче там един ядрен блок е скъп колкото два в „Белене".

„Ще изнеса бизнеса в чужбина. Вече имам клон в Англия - данъците там са по-високи, но държавата ще ме пази", закани се собственикът на „Риск инженеринг". Окончателното решение за това Манчев ще вземе до половин година. В този срок смята да посочи и хората, заради които може да си отиде от страната.

Проектът „Южен поток" е "ОК за България", коментира още Богомил Манчев. Според него обаче той не е от решаващо значение за нашата икономика, защото едва 10% от сумата за реализацията му е за работата и той няма да осигури стопански подем. Това би направил проектът за изграждане на АЕЦ „Белене", при който българските машиностроителни компании трябвало да произведат специфично оборудване за 800 млн. лева.

Източник: NovaNews.bg