Американският инвеститор готов на паричен залог за интереса си към „Белене”
Американският инвеститор готов на паричен залог за интереса си към „Белене” / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Американският инвеститор готов на паричен залог за интереса си към „Белене”
56932
Американският инвеститор готов на паричен залог за интереса си към „Белене”
  • Американският инвеститор готов на паричен залог за интереса си към „Белене”

Американският инвеститор "Глобъл Пауър Консорциум" има готовност още утре да направи паричен превод като залог за сериозния си интерес към "Белене". Това съобщи в интервю за Дарик консултантът по проекта Богомил Манчев. По думите му държавата може да участва в собствеността на атомната електроцентрала, но консорциумът настоява да е мажоритарен собственик. Манчев е категоричен, че електроенергията, която ще се продава от АЕЦ "Белене", ще бъде на пазарни цени.

Пред Дарик Богомил Манчев каза още: „Правителството направи правилно предложение, представи ги, те трябваше да вземат само процедурен въпрос – „Да, ние ще вземем решение и ще ги допуснем до разговори, като ще вземем такива, такива и такива условия". Ние в момента дискутираме, била е приказка на народа – нероден Петко. Като се роди, тогава можем да дискутираме".

Попитан дали консорциумът има реалната готовност да отговори на искането на Симеон Дянков да сложи сериозен залог като сума по сметките на НЕК, той беше категоричен: „Абсолютно да, още утре. И този залог ще бъде направен от една от най-реномираните световни банки". Той обаче не каза каква ще бъде сумата. На въпрос готов ли е консорциумът да преговаря при условие, че делът на държавата се запази в някаква степен, Манчев каза: „Това е въпрос на желание на държавата. Ако държавата поиска да остане, остава. Консорциумът казва: Аз искам да направя този проект и искам да бъда мажоритарен собственик. Преди около шест месеца държавата спря проекта поради финансови невъзможности или поради каквито и да било причини".

Богомил Манчев обясни, че ако се стигне до договор между държавата и консорциума, втората атомна електроцентрала ще бъде изградена в рамките на 59 месеца след първия бетон.