/ iStock/Getty Images
Преустановяват се от утре присъствените учебни занятия в училищата за учениците от пети до дванадесети клас в област Враца, като ограничението е в сила до края на месеца, съобщиха от областната администрация.

Спирането на учебните занятия е част от допълнителните временни мерки, които се въвеждат със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Враца заради усложнената епидемична обстановка в областта с разпространението на COVID-19, се уточнява в съобщението. По данни на здравната инспекция 14-дневната заболеваемост е достигнала 643 на 100 000 души население през последните две седмици.

Учениците от 6-ти до 12-ти клас във Варна преминават на онлайн обучение

Продължава присъственото предучилищно и начално училищно обучение при спазване на съответните мерки, но се спират занятията на студентите във филиалите на висшите учебни заведения във Враца. Изключение се прави за практическите занятия и изпитите. Преустановяват се плановият прием и плановите операции във всички лечебни заведения в областта.

Работата на заведенията за хранене засега продължава при спазване на ограничението от заетост до 30 на сто от капацитета, както и не повече от 6 посетители на маса. Разрешено е и провеждането на конферентни мероприятия, семинари, обучения за възрастни на закрито при спазване на 30 на сто заетост на залите, както и задължителното носене на защитни маски.

Защитните маски са задължителни за всички дейности, които се провеждат или извършват на закрито, както и при струпване на хора на тържища, пазари и изложения на открито. Спортните тренировки и състезания се провеждат без публика. Забранява се посещенията от външни лица във всички социални заведения за деца и възрастни от резидентен тип.