В АГ болницата отчитат бум на бебета с малформации
В АГ болницата отчитат бум на бебета с малформации / netinfo

Бум на родените с малформации бебета през месец  юли отчитат от специализираната АГ болница във Варна. Тогава данните сочат, че пет  новородени са били с вродени дефекти. От началото на годината живородените бебета с малформации са девет, а  две са били мъртвородени, съобщи управителят д-р Петър Атанасов. През юли две от децата са били със синдром на Дънди Уокър - тежка мозъчна малформация, едно е със синдром на Ларсен, едно със синдром на Корнелия Деленге и други.

Специалистите виждат причината за това явление  в прекараните вирусни заболявания от майката, липсата на редовно наблюдение в женските консултации, както и генетичната обремененост. Д-р Атанасов е категоричен, че ако бременните си направят морфологичен анализ, какъвто се извършва в генетичните лаборатории във Варна, то много по-рано биха били установени отклоненията и бременността може да бъде прекъсната. Невинаги това зависи от възрастта на майката. Бременни над 35 години се наблюдават основно за синдром на Даун, а от родилите бебета с малформации има и доста млади майки с първа бременност, като няма пряка зависимост и от това дали са от малцинствата или не.

Повечето от майките на новородени с малформации,  след като преминат през интензивното отделение на АГ болница, оставят  децата си в отделението за деца с малформации в Дома във Виница, но има и родители, които макар  и по-рядко, си ги вземат вкъщи.

Забелязва се увеличение и на недоносените бебета. В неонатологията, при капацитет 45 деца, в момента са настанени 60, като 20 има в интензивния сектор. Под 1000 грама са 6 недоносени, като от началото на годината досега най-малкото отгледано момиченце е тежало само 750 грама.

За полугодието  се отчитат и 56 многоплодни бременности, от които 50 жени са родили близнаци, а 6 – тризнаци, като не всички са заченати инвитро.