Розовата къща
Розовата къща / Асен Генов
Още една емблематична къща беше съборена преди дни
Стара Варна изчезва
92604
Стара Варна изчезва
  • Стара Варна изчезва
25 варненски сгради, които са предложени за паметници на културата, са съборени през последните 6 месеца, а още толкова – през предходните две години. Това обяви в студиото на Дарик Варна изследователят на градската история Християн Облаков, който посочи, че последният случай е отпреди няколко дни, когато беше бутната къща на ул. „Цар Асен” 9. По думите му тя не е имала видими конструктивни нарушения и е била ремонтирана преди 10 години.

„Улицата  беше отцепена и там беше сложена информационна табела, което означава, че дейностите са били съгласувани с общината. Вероятно има и одобрен ПУП,защото едва ли са тръгнали да събарят без такъв и едва ли някой ще прави там градинка. Ако в Община Варна кажат, че не са знаели, ще е много тъжно”, коментира Облаков.

От собствениците на съборените сгради може да се търси само морална, но не и юридическа отговорност. Причината е, че вече две години и половина се чака подпис на министъра на културата, с който да бъде актуализиран направеният от общинската администрация списък на предложенията за паметници на културата.

Портних: Още днес ще забраня събарянето на паметници на културата

„За да бъде въведен списъкът в действие, той трябва да получи одобрение от Националния институт по културно-историческо наследство. Две години и половина не станахме свидетели на сериозен натиск от страна на общинската администрация – досега трябваше няколко пъти чрез разговори и преговори министърът на културата да даде подпис. Кметската заповед за забрана на събарянето на сгради от този списък е много закъсняла и идва когато има много сериозен гнет в обществото и след премахването на такава сграда (Розовата къща на ул. „Цар Петър” 4 – б. ред.)”.

Облаков настоя за натиск на Община Варна върху културното ведомство, за да се реши проблемът по-скоро.

Събориха Розовата къща

Според Християн Облаков много сгради, които са в окаяно състояние, също са застрашени от изчезване. Той обаче посочи и добри примери на собственици, които поддържат своите имоти.

Варненските сгради, които са паметници на културата, ще станат около 600 след очакваната актуализация на списъка.