Иван Портних
Иван Портних / netinfo
Стимулирането на нискотарифни авиокомпании ще удължава сезона с по 15 дни годишно
Кметът Иван Портних ще подпише мораториум за забрана на събаряне на къщи паметници на културата. Това съобщи самият той във варненския ефир на Дарик.

„Старите сгради паметници на културата с архитектурна и историческа стойност всеки ден изчезват, което е огромен проблем. Общината е безпомощна, тъй като режимът, който действа в момента, е уведомителен за подобни действия“, заяви Портних, визирайки събарянето на Розовата къща през уикенда.

Подписването на мораториум за забрана е временна мярка, която няма да издържи в съда, призна кметът. Той призова Министерството на културата да вземе мерки за защита на старинните къщи.

„Не може общината да е положила всички усилия в продължение на цели две години, да е направила паспортизация по всички изисквания и в момента да няма щатен конструктор към Националния институт за паметници на културата, което да спира създаването на комисии и въвеждането на забрана за събаряне“, коментира Портних, който не скри, че във Варна има и други къщи, застрашени от събаряне.

Бюджетът на Варна за тази година в размер на 270 млн. лв. гарантира, че темпът на обновление ще продължи още по-ускорено. Той показва, че градът и икономиката се развиват, смята кметът. По негови думи през 2017-та ще продължи обновяването на пътищата, както и на образователната, културната, социалната инфраструктура. Междублоковите пространства също ще бъдат приоритет. Завишени са средствата за здравеопазване, култура и спорт. Заедно със средствата, които се очакват по европрограми, Варна ще разполага с около 420 млн. лв.

Една от амбициите е през тази година да продължи проектирането, тъй като то гарантира по-бързо осигуряване на финансиране впоследствие, обясни Портних като посочи пример с канализацията на някои квартали, за която тепърва ще се търсят средства.

Стимулирането на нискотарифни компании и чартърни програми на туроператорите е една от стъпките Варна да стане целогодишна дестинация, смята той.

„Целта е сезонът да се удължава всяка година с 15 дни, както и да се създадат правила за използване на средствата. Част от тях могат да бъдат отчислени и от туристическия данък. Ние като община сме готови. Ако браншът създаде правила, ако той се обедини в тази посока, ще намери подкрепата на общината“, увери Протних, който е един от генераторите на идеята за създаване на регионален фонд за стимулиране на въздушните връзки .

Във варненската листа на ГЕРБ за предстоящите избори са намерили място хора с принос за интересите на града, но има и нови лица, посочи областният лидер на партията.

„Като секторни политики сме намерили нужното представителство в листата на хора, които ще пренесат каузите на национално ниво. Варна ще се възползва от това в добрия смисъл“, каза още кметът, който не изключи вероятността бившият вече областен управител Стоян Пасев да намери място в листата на партията заради добрата съвместна работа с кметовете на варненските общини.

Тодор Йотов, който наследи поста, ще бъде конструктивен и градивен и би работил за интересите на града и областта, е мнението на кмета.