Революция в лечението на дегенерация на макулата
Революция в лечението на дегенерация на макулата / http://st-petka-eyeclinic.bg

В скоро време в Очна клиника”Света Петка” ще заработи стимулиращ клетките на макулата лазер /2 RT/. Лазерната  енергия ще ускори метаболизма  и ще изчисти друзите, обясняват от клиниката.
В”Света Петка” лекарите имат огромен опит в диагностиката и лечението на макулната дегенерация. Предстои провеждането на единственото в страната клинично проучване на стимулиращия макулата 2 RT лазер. То ще бъде безплатно за пациентите на клиниката.

Специалистите от клиниката обясняват какви са симптомите на заболяването и какво лечение се прилага на пациенти с диагноза дегенерация на макулата:

Дегенерацията на макулата (жълтото петно), най-често е свързана с възрастта.   Днес условията на живот в цивилизованите страни са по-добри и хората живеят по-дълго.”Изхабяването” на тъканите на окото се състои в помътняване на лещата на окото /катаракта/, промени в циркулацията на вътреочна течност /глаукома/, както и дегенеративни изменения в ретината.

Когато тези дегенерации са в периферията на ретината и има риск от отлепването й, те се третират със специфичен за това лазер. Когато измененията са в централната част на ретината /това е макулата/, зрението намалява трайно до сенки пред окото.
Макулата е много малка зона от ретината с перфектно подредена ”мозайка” от ретинални клетки /колбички/. Тя обезпечава доброто зрение в детайли, формата  и цветовете на предметите. Когато в макулата има промяна, пациентът вижда предметите  деформирани, увеличени или умалени.    Впоследствие се получава петно в централната част на зрителното поле. Пациентите съобщават, че виждат силуета на човека срещу себе си, както и лицето му, но не виждат детайлите по него /очите, носа,  зъбите/.

Много хора не забелязват промяната на образа на засегнатото око, тъй като мозъкът ”подтиска” /заличава/ дефектния образ. Те откриват ниското зрение на заболялото око когато случайно затворят здравото. Чак тогава те търсят консултацията на очния лекар. Не рядко едното око е загубило зрението си от години  и процесът се развива в здравото око. В тези случаи то е единствено и пациентът рано забелязва  деформацията на образа  и ниското зрение.

Често се поставя грешна диагноза, например ”катаракта”, която е  типична за възрастните хора. Но докато катарактата води до ”възвратима” слепота, то това не е така при макулната дегенерация. При диагноза „катаракта” пациентът знае, че може да изчака и да се оперира когато той реши. Зрението се възстановява след операцията до 100 процента.

При дегенерация на макулата операцията за перде /каквото често няма/ няма да доведе до повишаване на зрението. Точно обратното, процесът на дегенерация често се задълбочава и пациентът за броени месеци загубва и остатъчното си зрение.
Какво да направим при тази ситуация? Достатъчно е нашите пациенти рано да открият ниското зрение на засегнатото око. Поне веднъж месечно те трябва да изследват всяко око  поотделно. Без очила те могат да открият, че рамката на прозореца е изкривена. С очила за четене засегнатото око забелязва липсата на букви от текста. Ако искат да се изследват по-точно, те могат да използват ”Решетката на Амслер” – бланка с разграфени квадратчета и точка в средата.

При най-малките съмнения пациентът следва да потърси  очен лекар и да поиска от него да бъде огледана ретината му. Макулата се изследва с помоща на флуоресцеинова ангиография и чрез лазерно сканиране. Ако офталмологът  не притежава тази техника, пациентите трябва да посетят по-модерна клиника.
Когато се установи, че има дегенерация на макулата, следва да се прецени
от офталмолога какъв тип  е дегенерацията и какво лечение ще се предложи.

Макулната дегенерация е два типа: „суха” форма - при нея има натрупани остатъчни продукти от метаболизма на ретината във формата на друзи. В тези ситуации се предписват  медикаменти локално /очни капки/, както и   витамини и хранителни добавки.
При „влажната” форма на макулна дегенерация под жълтото петно  прорастват дефектни кръвоносни съдове, които разрушават ретиналната „мозайка”/както коренището разпуква плочника на двора/.

Преди да е разбита цялата макула, е необходимо да се започне лечение чрез инжектиране вътре в очната ябълка на медикаменти, блокиращи дефектните кръвоносни съдове /Авастин,Луцентис или Макужен/. Разликите в ефективноста им не е голяма, но цените на Луцентис и Макужен са в пъти по-високи от тази на Авастин. Необходимо е обаче да се калкулира  цената на целия лечебен курс. Това са до десет апликации, през първите две години, като първите три дози са задължителни /на I–ви, II–ри  и III–ти месец/.

Трябва да се обясни на нашите пациенти, че тези нови медикаменти могат при някои случаи да не доведат до пълен успех. Най-важното е ранната   диагностика, навременното  лечение и правилно подбрания медикамент.

Откриването на тези  медикаменти  представлява революция в офталмологията през последните години. Продължава търсенето на нови по-добри такива.

В „Света Петка” всички специалисти са изключително добре подготвени  за една бъдеща дългогодишна борба с това заболяване. Тя е посветена на благородната кауза  да се  запази  зрението на пациентите  независимо от възрастта им.