Професия уличен артист
Професия уличен артист / снимки: Дарик Варна

Културата на Варна може да бъде открита не само в театрите, операта и другите създадени за целта места. Уличните артисти, които се активизират всеки летен сезон, са другото лице на култура в града. Някои от тях пеят, танцуват, свирят, а други застиват в нестандартни пози, наподобявайки мраморна статуя. Какво обаче се крие зад маската на уличен артист?

Симпатичен малък смърф откривам пред Фестивалния и конгресен център във Варна. Всъщност това е Станислав Стоянов, накратко- Стайли, както го наричат приятелите му. Живее и работи в София. Но от няколко месеца се подвизава по варненските улици.

Професия уличен артист
netinfo

Прякорът му идва от другата страст в живота му - фризьорското изкуство. По професия той е стилист. Ученик е на известен български коафьор. Работил е в собствено студио, но с началото на строежа на метрото в София помещението му е отнето без обезщетение.

Като малък е изоставен от родителите си и израства по домове. Преди няколко години ги открива, но така и не остава при тях. Казва, че именно те са причината за отключилата се в последствие епилепсия. Освен нея Стайли има и други здравословни проблеми. Преди три години е бил на инвалидна количка вследствие на парализа. Но успява да се пребори. В изкуството намира начин да изрази себе си.

Високата бяла фигура пред Варненската опера, която е като изваяна от мрамор, всъщност е Станимир. Преди дни е навършил 40.

Професия уличен артист
netinfo

Като уличен артист работи повече от 10 години. Обиколил е почти цяла България. Посещавал е и много страни по света, но сеежедневния контакт с много и различни хора се чувства самотен.връща най-често в Русия и в Испания. Това е основният начин, по който изкарва прехраната си. Работи всеки ден понякога по 10-12 часа. Според него усмивката е адреналин, провокиран от страх. Обича професията си, но признава, че въпреки

Разхождайки се в Морският парк надвечер, няма как да пропуснем игривата гайда на самоукият музикант Николай Колев. Сериозната му професия на технически ръководител ВиК не му пречи да упражнява и работата, която му носи истинско удоволствие, а именно на уличен музикант.

Казва, че музиката е като мания. И тази мания го владее вече 40 години. Свирил е на сватби, заведения, кръчми, но за него

най-добрата сцена е улицата заради пъстротата на минувачите.

И докато сме на вълна народна музика, други няколко момичета, вдъхновени от музикалното ни творчество, вият кръшни снаги в ритъма на българското хоро отново в морската градина.

Кои са те – Лудетини. От първата среща човек разбира, че името съвсем не е случайно. Симпатично луди и малко щури, момичетата разказват, че нямат професионално образование в тази сфера, но танцуват от деца. В основата на групата всъщност са двете Магдалени, както ги наричат приятелите - или официално Магдалена Петрова и Магдалена Илиева. Те са хореографи самодейци. През студените месеци танцуват в зала, но лятото предпочитат улицата, където успяват да създадат настроение на малки и големи. Казват, че „Бяла роза” е най-харесваното и играно хоро, нищо че повечето хора не знаят как всъщност е неговото име.

И така от един ритъм се прехвърляме в друг. На входа на Морската градина няколкомомчета показват, че гравитацията е относително понятие.

Професия уличен артист
netinfo

Явор и компания танцуват от около 10 години. Брейкът е тяхната страст. Момчетата са от различни градове на страната. За летния сезон са избрали Варна за да демонстрират уменията си и да позабавляват местни и чужди минувачи.

Това е направил и Роман Курилеко. Китаристът, родом от Санкт Петербург, може да бъде наречен безспорно професионален уличен музикант. Той разполага със собствена техника - озвучители, прожектори, които определено няма как да останат незабелязани. 34-годишният музикант се занимава с улично изкуство от около 10 години. Последните няколко в България. Обиколил е по-големите градове в страната ни, свирил е в Гърция, Турция и други балкански страни.Като малък е имал мечта за музикална кариера, свирил е в клубове, барове, оркестри, но улицата му дава свободата, от която има нужда.

С тази разходка из варненските улици ви показахме една друга страна на културата в Морската ни столица. Това са само част от уличните артисти, които всяко лято се активизират и смайват с уменията си жителите и гостите на града.