/ www.sxc.hu
Проблеми с паметта - първи признак на деменция
99187
Проблеми с паметта - първи признак на деменция
  • Проблеми с паметта - първи признак на деменция
Възрастта над 65 години е рискова за появата на деменция. От тази болест страдат около 100 хиляди души у нас. Това заяви във варненския ефир на Дарик проф. д-р Иван Димитров от Първа клиника по нервни болести в УМБАЛ „Св. Марина”.
 
Проучване, правено във Варна, показва, че 7 процента от хората над 65 години страдат от деменция, най-често от болестта на Алцхаймер.
 
Съчетаването на здравословна и физическа активност с интелектуална заетост биха могли да ни предпазят от деменция. Това обаче е доказано на база на статистическите изследвания и не може да бъде категорично валидно за всеки един случай, добави професорът.

По негови думи дейности като четенето, свиренето на музикални инструменти, с които да поддържаме мозъка активен, могат да се отразят благотворно. Важно е да следим и кръвното си налягане.

Доц. Иван Димитров: Четенето намалява риска от Алцхаймер
 
При остаряване когнитивните способности се променят, но има тестове, които помагат да се разбере дали има болестно състояние. Първите симптоми за деменция са състояния, които пречат на човек да извършва нормалната си дейност. Когато се забележи отчетливо намаляване на паметовите способности, тогава трябва да се провери дали няма и други проблеми и да се търси помощ, обясни проф. Димитров.
 
Деменцията е характерна за по-напреднала възраст, но има и състояния, които могат да се проявят и по-рано. Обикновено тогава се касае за генетичен проблем, посочи специалистът. В повечето случаи деменцията не е обратима. Навременното търсене на помощ е важно, тъй като лечението в по-ранен стадий е по-ефективно.

Образованието и сексът намаляват риска от развитие на старческа деменция
 

Когато се диагностицира, трябва да се установи типа деменция. В зависимост от това се започва и терапията. Самолечение не би трябвало да има, подчерта неврологът. Медикаментите за лечение са налични у нас, а някои от тях са по Здравна каса. Те могат да отложат тежките фази на болестта, но за момента няма лекарство, което напълно да я спира.
 
Цялото интервю с проф. Иван Димитров ще откриете в аудио зоната.