Митрополит Йоан за бъдещия крематориум: Изгарянето на тялото обезпаметява човека

/ снимка: Варненската и Великопреславска митрополия
Митрополит Йоан за бъдещия варненски крематориум и Истанбулската конвенция
98754
Митрополит Йоан за бъдещия варненски крематориум и Истанбулската конвенция
  • Митрополит Йоан за бъдещия варненски крематориум и Истанбулската конвенция
Изгарянето на човешкото тяло води до обезпаметяване на човека. Нашите тела не са за изгаряне. Това заяви в интервю за Дарик Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Той припомни позицията на Варненската и Великопреславска митрополия против  изграждането на крематориум край Варна, тъй като това е „грях и богохулство”.

От митрополията против изграждането на крематориум

„Всички казват, че така е по-евтино, по-чисто, пък и нямало достатъчно гробни места. Това е много обидно, да се каже, че ние нямаме къде да си погребем християните”, смята митрополит Йоан.  По думите му, самото изграждане на крематориум свидетелства за една антихристиянска традиция, свързана с погребението на човек. 

„Бизнесът си е бизнес, обаче трябва да преценяваме кое е в интерес на даден град и дадено общество и какво носи след себе си. Ние не можем нищо да кажем повече от това, че в крайна сметка не е добре да има крематориум”, отбеляза варненският митрополит. Той посочи, че в над 1150-годишната история на християнството по нашите земи има изгаряния, но това са смъртни присъди и това е съвсем друго. 

Митрополит Йоан: Нека Света Богородица да пази Варна от беди, наводнения, глад и меч

„Ако имаме два съда и те са керамични – едното е амфора, а другото - стомна, ако те бъдат счупени и след 50 или 100 години човек ги намери, ще знае кое парче е от стомната и кое – амфората. Сивата пепел няма да ни помогне да определим кое от какво е”, изтъкна още владиката.

„Трябва да има не само контрол, но и едно ясно разбиране, че ние не можем на сила да принуждаваме човеците да се кремират. Обаче пък съществува и този факт, че има хора, които това го желаят. След като те го желаят, разбира се, крематориуми има. И това ние не можем да го отречем. Нашата задача е да покажем значението на живота и смъртта на човека. Светата църква трябва да насочи в тази посока своите мисли и действия – да проповядва и благовести на хората това”, добави митрополитът. 

Църквата приветства отхвърлянето на Истанбулската конвенция

„Бог знае”. Така варненският митрополит отговори на въпрос дали след решението на Конституционния съд, че Истанбулска конвенция противоречи на Върховния закон у нас, темата ще бъде  окончателно затворена. Според владиката всеки е свободен да избере религията си, да избере живота си и да направи изборите си в него. 

„Българската православна църква много точно и своевременно реагира, и то доста аргументирано. И даже помогна на някои други институции да се ориентират в цялата ситуация”, коментира духовникът.  

В ефира на Дарик Варна митрополит Йоан разкри още, че патриарх Неофит ще посети Варна в неделя, 16 септември. В 8.30 часа главата на Българската православна църква ще присъства на Света литургия, заедно с други членове на Светия синод. 

За последно Патриарх Неофит беше в пределите на Варненска и Великопреславска епархия на 2 май 2015 г., припомни митрополит Йоан. 

До 14 септември продължава започнала вчера във Варна Седмицата на православната книга. 20-тото издание на форума се провежда под надслов „1125 години от Преславския събор“. Представянето на книги, беседи и срещи с автори ще има всяка вечер от 18:00 ч. до 13 септември в зала „Пленарна“ на Община Варна. Книжовният форум ще бъде закрит на 14 септември (Кръстовден), когато ще бъде отслужена Архиерейска света литургия във Варненския катедрален храм. Пълната програма на Седмицата на православната книга можете да откриете ТУК.

Цялото интервю с Варненския и Великопреславски митрополит Йоан ще откриете в аудио зоната.