През пролетта Брикел спира окончателно
През пролетта Брикел спира окончателно / Sofia Photo Agency, архив

България е страна член на Европейския съюз и като такава е част от общата позиция на ЕС. „Целта на срещата в Канкун е да се намери справедливо решение за климатичните промени, така че всички държави в света да участват в този важен процес по начин, който да доведе до резултати", коментира в „Седмицата" на Дарик министър Нона Караджова ден преди да отлети за мексиканския курорт.

Няколко цели са поставени в Канкун, да се стигне до решения по пет-шест групи въпроси, свързани с методиките, по които ще се правят измерванията на емисиите на парникови газове, така че да сме уверени, че всички държави измерват по един и същи начин, допълни тя. Министърът уточни, че има проблеми в самата методика. „Понякога някои страни не желаят да има такова измерване, това е нещо, по което работните групи са стигнали до добър консенсус. В ЕС този процес е добре регламентиран", каза екоминистърът.

Тя припомни, че преди известно време на България беше отнета акредитацията да участва в продажбата на емисии на парникови газове, защото от 2007 до 2009 г. България беше предала доклади, които не бяха достатъчно достоверни с качествена информация. "Тези доклади са предадени през март 2009 г. Справихме се и през октомври месец имаше мисия от страна на конвенцията, оцениха високо това, което сме постигнали и се надяваме другата година да ни върнат акредитацията и да можем да търгуваме отново с емисии", обясни Нона Караджова.

Няколко латиноамерикански държави предупредиха богатите страни, че преговорите за климата в мексиканския курорт Канкун ще се провалят, ако те не се ангажират да наложат нови съкращения на парниковите емисии, съобщи АП. Венецуела, Боливия, Никарагуа и Еквадор настояха богатите държави да удължат ангажиментите си за намаляване на емисиите съгласно Протокола от Киото, който изтича през 2012 г. В Протокола от Киото участват почти 40 развити държави, които съгласно споразумението трябва да намалят парниковите си емисии до 2020 г.

Пред Дарик екоминистърът коментира още, че през пролетта Брикел спира окончателно и повече няма да бъдат поемани никакви обещания. „Брикел е изключително замърсяващ околната среда. Това е един от най-старите ТЕЦ-ове в България, с остаряла техника", заяви Караджова. Тя изтъкна, че причина за спирането му е и договорките с правителството. Преди време „Брикел" обеща след като изтекат 20 000 часа работа след януари 2007 г. да преустанови работа. „Имаше протести, синдикатите се бунтуваха, но има правила, които са валидни за всички", спомни си министърът и уточни, че единствения малък компромис, е направен заради големия брой на обществени заведения, зависими от Брикел.

„На пролет Брикел спира - абсолютно и неотменно. Затова се обръщам и към кмета на Гълъбово за бързи действия, така че да се изгради отоплението за следващата година. Затова дали Брикел ще се модернизира - това е друго нещо", заяви Караджова.