/ Dariknews.bg, архив
Водят се разговори с МЗ за сградата на АГ-комплекса, където да се настани доболничната помощ
Общинското здравеопазване ще бъде наш основен приоритет, обяви кметът Живко Тодоров и припомни, че процесът по преместването на АГ-комплекса в УМБАЛ-Стара Загора, продължава. Намерението на общината е там да се настани доболничната помощ, но за целта общината трябва да придобие сградата.

Болницата за плюшени мечета отваря врати за осми път

„Земята под УМБАЛ е общинска собственост, а болничната сграда се стопанисва от здравното заведение. Това е една неуредица от години и затова ние вече сме разговаряли с ресорното министерство за това, земята да бъде прехвърлена на МЗ и заменена за сградата на  АГ-комплекса. Една такава замяна ще ни позволи да придобием сградата на АГ-то без да плащаме цената, поставена за нея от министерството.

Държим на тази сграда, но не да я продадем, а в нея да настаним общинското здравеопазване. Сегашните бараки на ДКЦ-то ще бъдат съборени и на тяхно място ще се построи голям паркинг за посетителите, пациентите и лекарите.

Медицински специалисти от Стара Загора на протест (СНИМКИ)

Намеренията ни са тази година да проектираме, а за следващата година да се заложат средства в бюджета и да пристъпим към реализацията”, обясни кметът Живко Тодоров. Водени са разговори с управителите на ДКЦ-та, които трябва да предложат стратегия за пребазирането и оборудването на кабинетите, както и за необходимата им апаратура.

От администрацията заявиха, че ще започнат кампания за превенция на заболяванията, ще бъде приета и общинска здравна програма, която да е в полза на социално слабите граждани.

„Нещата в здравеопазването се случват бавно. Общината не може да изземе функцията на държавата в сектора, но можем да заложим на превенцията, да изготвим и обезпечим със средства общинска програма за лекарски и стоматологични прегледи на възрастни и социално слаби хора”, поясни кметът на Стара Загора.