На „Августиада” пристига македонският зам.-министър на земеделието на
На „Августиада” пристига македонският зам.-министър на земеделието на / Община Стара Загора

Македония е акцент на петото издание на Фестивала на виното и културното наследство „Августиада", който ще се проведе в Стара Загора от 14 до 16 октомври. По този повод в града ще пристигне зам.-министърът на земеделието Ванчо Костадиновски, съпровождан от посланика на Македония у нас и търговското аташе на посолството. Ще има и гости от Румъния.

„Община Стара Загора активно се включва във Фестивала, още от откриването в събота от 11.30 часа в Регионалния исторически музей. В двата дни, събота и неделя, на сцената на Античния форум ще се изявят фолклорни състави. В събота вечерта от 19.00 часа в залата на Държавна опера Стара Загора ще има концерт", информира Красимира Чахова, зам.-кмет отговарящ за туризма в общината.

За първи път в рамките на фестивала тази година ще се проведе избор на Царица на Августиада 2016, на 14 октомври от 19.00 ч. в Държавна опера Стара Загора. Момичетата ще бъдат избирани не само по красота, но и по емоционален и интелектуален заряд. Връзката с виното пък ще е не само като продукт за консумация, но и като проводник на култура.

„Изборът на „Царица на Августиада 2016" ще допринесе за позиционирането на Стара Загора като още по-добра туристическа дестинация на различните туристически изложения ", каза Галина Нифору от „Ойнорама", един от организаторите на Фестивала. Вече е преминал предварителният кастинг, след което двадесетте претендентки са посетили културно-исторически забележителности на Стара Загора, а във винарски комплекс „Мидалидаре естейт" са били запознати с процеса на отглеждане на грозде, производството и дегустация на вино. Всичко това е заснето, а изработеният филм ще бъде представен на финалния спектакъл за избор на Царица на Августиада 2016 в петък от 19.00ч. в Държавна опера Стара Загора, режисиран от директора на Операта Огнян Драганов.
Конференция Августиада 2016, ще се проведе на 14 октомври от 14.00 ч. до 18.00 ч. в зала 33 на Регионалния исторически музей.

„Кулинарните изкушения и тази година ще бъдат изненадващи. Отново ще има гурме и майсторски класове ", информира Олег Стоилов, председател на Търговско -промишлена палата Стара Загора, съорганизатор на Фестивала. По думите му е намерена формулата на успеха- уникалната връзка между виното, кулинарното изкуство, красотата, всичко поднесено в съчетание с културни забележителности. Всяка година по време на фестивала се акцентира върху част от културната история на Стара Загора. Тази година това е Средновековното културно наследство на града ни.

От МОЛ „Галерия" пък съобщиха, че вече има изграден щанд с вина от „Августиада", а във Фейсбук страницата им тече викторина с награди. От мола осигуряват и парични премии за „Царица на Августиада" и двете й подгласнички.

Над 30 винарски изби ще участват в тазгодишното пето издание на феста.