Децата ни растат ниски и дебели
Децата ни растат ниски и дебели / DarikNews.bg, архив

Храненето е един от основните фактори, които определят физическото и психическо здраве на децата. Здравословното хранене на малчуганите е отговорна задача не само на семейсвото, но и на цялото общество, защото се касае до бъдещото развитие на младото поколение.

За да се създаде база от данни за храненето, хранителния статус, физическото развитие и здравното състояние на кърмачетата и децата до 5-годишна възраст, през 2007 година беше проведено Национално проучване по въпроса. Данните представи д-р Росица Николова старши инспектор в Дирекция опазване на общественото здраве към РИОКОЗ Стара Загора. Изследвани са 2 127 деца, в които са включени различни етнически групи. РИОКОЗ Стара Загора участва с проучването на 73 деца и техните родители. Въз основа на напревените изводи се изготвят интервенционни стратегии.

Данните сочат, че както при кърмените, така и при некърмените деца се наблюдава ниска хранителна плътност на желязо, калций и цинк в захранващите храни. Това води до анемия при децата от 6 месеца до 5-годишна възраст като стойностите са в интервала от 29% до 44%. Тези проценти са високи и алармират за сериозен проблем свързан с качестовото на захранващите храни, обясни д-р Росица Николова. Анемията при майките е средно 25%. Най-висок е процентът при жените от ромски произход - 36.6%.

Друг тревожен факт е, че при 23% на кърмачетата от 6 до 12 месеца не се осигурява необходимото ежедневно разнообразие от захранващи храни. Установено е ранно въвеждане на млека с ниска масленост от 1.5%. А при децата на три и четири години консумацията на мляко и млечни продукти, риба и пълнозърнести храни е недостатъчна. При 34.3% от проучените деца на възраст от една до пет години употребата на безалкохолни газирани напитки, съдържащи захар е прекалена.

Как тези нарушения в здравословното хранене на децата се отразяват върху растежа на малчуганите? При цялата изследвана група деца има изоставане в ръста. Освен това момченцата и момиченцата от 1 до 5 години се оказват рискова група за наднормено тегло. 9.5 % от тях са с високо тегло за ръста си. Като заключение кърмените деца са с по-ниска честота на наднормено тегло спрямо некърмените.