Чакат резултати от проучванията на селищната могила на Старозагорските бани
Чакат резултати от проучванията на селищната могила на Старозагорските бани / Регионален исторически музей, Фейсбук

До седмица трябва да станат ясни точните резултати от проучванията, направени на праисторическата селищна могила на Старозагорските минерални бани. Това обяви ръководителят на проучванията гл. ас. Петър Калчев от Регионалния исторически музей в Стара Загора.

Проучванията бяха направени след подписан договор с Института за археометалургични изследвания към Юнивърсити Колидж в Лондон. От там бе осигурено и финансирането на проекта в размер на 5000 евро.

„Това, което проучихме е ритуално стълбище, изградено от каменни валуни, споени с пясък, глина и варовикови камъчета. Открихме керамични съдове, инструменти от кост, кремък и рог, антропоморфни фигурки и други предмети, които са хвърляни в него. Намерени са и утайки в сиво-зелен цвят и чакаме резултатите от изследванията. Смятаме обаче че именно тук се е извършвала флотация на медна руда. Ако това се окаже така, ще бъде уникално съоръжение за Югоизточна Европа", обясни гл. ас. Петър Калчев.

Допълнително изследване на намерените артефакти ще бъде направено в края на септември когато в Стара Загора пристига директорът на Института за археометалургични изследвания проф. Тило Ререн. Онези, по които бъдат открити остатъци от медна руда ще бъдат изпратени в Лондон за проучване.

Най-голямата трудност, с която се сблъскал екипа при проучванията е незаконното залесяване на селищната могила. „То е започнало през 50-те години на миналия век и е пряко свързано с изграждането на Лятното кино. Има акации, кестени, които трябваше да бъдат изсечени", допълни Петър Калчев.

„Това е една от най-големите селищни могили от този период не само в региона, но и в България и Европа. Затова не можем да кажем, че са приключили дейностите по проучването й", обясни директорът на Регионалния исторически музей Ангел Динев.