Близки на 15-годишния Филип Арсов, който загина на 2 септември 2023 г. на пешеходна пътека, след като беше блъснат от автомобил, протестираха на мястото на инцидента в София.

Събралите се блокираха временно кръстовището на улиците „Ген. Гурко“ и „Цар Иван Шишман“ и покриха пешеходната пътека с цветя

Георги Димитров


Повод за недоволството е решение на Софийския градски съд, с което мярката за неотклонение „задържане под стража“ на обвинения за катастрофата Петър Тодоров е изменена в „домашен арест“.

Протестиращите почетоха с едноминутно мълчание паметта на загиналото момче и настояха мярката за неотклонение да бъде променена на по-строга. Присъстват и близки на жертви в катастрофи. 

Какви са мотивите на съда за домашния арест на шофьора, убил на пътя 15-годишния Филип

По време на демонстрацията кръстовището беше временно затворено. Имаше засилено полицейско присъствие в района. 

Георги Димитров


Протестиращите се отправиха към Министерството на правосъдието, за да изразят своето недоволство. Те пожелаха да се срещнат лично с министъра на правосъдието Атанас Славов. Последва отказ от страна на полицаите с думите срещата да бъде уговорена в работното време на правосъдното ведомство. Протестът продължи пред сградата на Министерството на правосъдието, със засилено полицейско присъствие. Организаторите съобщиха, че в петък рано сутринта протестиращите  ще бъдат отново пред Министерството на правосъдието, за да поискат среща с министъра.  

Инцидентът стана на 2 септември м.г., малко преди полунощ, на пешеходна пътека. Момчето на 15 години почина от удара. Последваха поредица от протести с искане за справедливост и по-строг контрол на пътя. 

Георги Димитров

Георги Димитров

Мартина Христова, БТА