/ БГНЕС
Прокуратурата не е протестирала определението на Софийски градски съд, с което е изменена мярката за неотклонение на Петър Тодоров, обвинен за катастрофата на ул. „Гурко“ в София, при която загина момче, съобщиха от съда. Мярката е изменена от "задържане под стража" в "домашен арест" на заседание, проведено на 1 февруари т.г.

Инцидентът стана на 2 септември, малко преди полунощ, на пешеходна пътека. 15-годишното момче почина от удара. Прокуратурата повдигна обвинение на шофьора за причиняване на смърт след умишлено нарушаване на правилата за движение по пътищата. Той беше задържан от съда за постоянно в ареста. На 1 февруари т.г. обаче обвиняемият е поискал изменение на мярката в по-лека, като съдът е уважил искането.

Мотивите на съдебния състав са, че "предвид изтеклия срок на задържане на Тодоров, който е в значителен размер от пет месеца, единствено на характеристиките на престъпната дейност и на обществената опасност на деянието, е недопустимо да бъде обосновавано продължаване на задържането, на което и да е обвиняемо лице". 

Протест в София заради освобождаването на Петър Тодоров, прегазил 14-годишния Филип

От съда обясняват, че изтеклият срок на задържане всякога аргументира извод за намалена степен на опасност от извършване на престъпление на задържаното лице, освен, ако такъв извод не се опровергава от събрани и приложени по делото доказателства. Оттам допълват, че настоящият случай не е такъв.

"Необходимо е да бъде посочено и обстоятелството, че всяка мярка за неотклонение, включително и „задържането под стража“, е насочена към постигане на конкретно определени и законоустановени цели. Сред тези цели не са удовлетворяване на обществени нагласи, преодоляване усещането за липса на справедливост у обществото, чрез драстично ограничаване правата на лице, все още единствено заподозряно в извършване на престъпление“, се посочва в мотивите на съда.

Също така се допълва, че по отношение на Тодоров не е налице реална опасност от укриване, тъй като той е с установена самоличност, местоживеене, със семейни и социални връзки, които го задържат трайно на територията на страната. Спрямо обвиняемия и към настоящия момент съдът приема да е налице опасност от извършване на престъпление. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Константин Костов/БТА