Директорът на "Пирогов" очаква в следващите дни мерките да се затегнат още
За никого не е приятно, когато има смърт на пациенти. В „Пирогов“ имаме четирима пациенти на апаратна вентилация. Петима човека са на лечение и се надяваме другата седмица те да бъдат изписани, след като дадат две отрицателни PCR проби.

Това заяви директорът на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. Асен Балтов в ефира на предаването „Неделята на NOVA”.

Директорът на най-голямата спешна болница у нас беще категоричен, че изследването с PCR тест дава изключително ясен резултат. Над 7 000 са вече изследваните в България с този вид тест.

Проф. Балтов разкри, че когато възможността на пациентите да вдишват се влошава и дихателността им се влошава, те се слагат на апаратна вентилация. „По-младите пациенти имат съпротивителни сили и когато бъдат екстубирани, имат по-голям шанс да ги върнем към живот. Възрастите хора нямат такива съпротивителни сили и колкото и въздух да им подаваме, за тях е по-трудно“, обясни той, като подчерта, че това не зависи от техниката.

"Опитът да бъде избегнат личния лекар и да се ходи в болница е опасен", каза още проф. Балтов и обясни, че влезе ли такъв пациент в болницата, той трябва да бъде изолиран, а болницата затворена, докато се изчакват изследванията.

„Затова направихме този фургон, за да не блокираме цялата болница. Може да поставим още един фургон или палатка, това виждаме и в Италия“, каза той.

„Борим се за човешкия живот до последно. Аз не съм реаниматор, но на екипът от реаниматори шапка им свалям“, заяви директорът на спешната болница.

Балтов, че не е изненадан от множеството дарения за Пирогов. „Не съм изненадан. Ние приехме първите тежки случаи. Оказа се, че не сме подготвени“, каза той.

„Никой не е поставял условия, единственото условие е да се лекуват хора с коронавирус и средствата да се използват за оборудване на клиники, които работят с такива пациенти. Парите бяха изключително полезни. „Пирогов“ досега е е имал инфекциозно отделение. Получихме 22 респиратора, но към тях трябва да има монитор, който да следи жизнените показатели. Имаме рентгенов апарат, с който се снима от разстояние и снимките се изпращат в рентгенов център. Факт е, че благодарение на тази средства нашите колеги работят спокойно“, обобщи той.

По думите му от „Пирогов“ тръгва информацията за това, от какво се нуждаят медиците. „Колегите от „Пирогов“ първи видяха, че трябва да се работи с шлемове и че ни трябва специален ларингоскоп за интубиране то разстояние“, разкри Балтов.

Проф. Балтов съобщи още, че в „Пирогов“ няма заразени медицински лица. „Дай Боже! Все така да е! 15 човека с директно в средата със заразните, а още 40 са в контакт – всички са с отрицателни проби“, каза той.

„Пред мен стоят две задачи – да защитя хората, за да не чувстват, че нещо им липсва и лечението ще бъде направено по скалата“, добави той.

„И аз се страхувам, не съм безстрашен, но ние сме лекари, знаем какво трябва да правим“, заяви Балтов.

Директорът на „Пирогов“ коментира и решението на правителството да бъдат дадени по 100 лева на медицинските лица на първа линия в битката с коронавируса.

„Това е добро решение, но има малък проблем. Какво значи първа линия, всички в здравеопазването са на първа линия. 2000 души работят в „Пирогов“ на първа линия, каза той и обясни, че има хора, които са били в средата 24 часа. „За мен първа линия не е изяснено какво е първа линия. Всички са в риск, но има едни хора, които са 24 часа в средата със заразените и те категорично трябва да получат повече“, категорично заяви проф. Асен Балтов.

Според него в следващите дни се очаква да се в следващите дни мерките да се засилят и призова хората да си стоят по домовете, защото и „въздухът може да е отровен“.
nova.bg