Стачна готовност в ТЕЦ Сливен заради решение на ДКЕВР
Стачна готовност в ТЕЦ Сливен заради решение на ДКЕВР / Дарик Сливен, архив

Синдикатите в „Топлофикация Сливен” ще обявят стачна готовност, ако  решението на ДКЕВР за новите цени на топлинната и електрическата енергията не бъдат спешно преразгледани. Секциите на КНСБ и КТ „Подкрепа” са единни в позицията си, че спрямо предприятието е допусната несправедливост, която го води към фалит. Те са изпратили декларация до министър председателя Пламен Орешарски, до министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и председателя на ДКЕВР Боян Боев. В нея синдикалните лидери изразяват безпокойството си от решението на регулатора и „лавината” от съкращения, която ще го последва.

В „Топлофикация Сливен” работят 300 души, от дружеството зависи съдбата на 700 миньори в „Мина Черно море” и на стотици други работници и служители, ангажирани непряко с дейността й. Хиляди ще са семействата, останали без препитание, считат синдикалистите.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ намали цените на топлинната енергия и ел.енергията, произведена по комбиниран способ в топлофикациите, за периода от 1 юли 2014 г. до 1 юли 2015 г. Цената на топлинната енергия за ТЕЦ Сливен е намалена с 3.6%. С най голям процент в страната – 12%, е намалена и цената, на която НЕК ще изкупува произведената тук ел.енергия. Не са признати заложените от дружеството разходи за този период. За 2014 г. е било предвидено 10-процентно увеличаване на фонд работна заплата, което ДКЕВР отхвърли. Заплатите в дружеството не са променяни от 2009 г. Сега държавната комисия още веднъж лишава работещите в ТЕЦ-а от възможността да подобрят жизнения си статус чрез компенсиране поне на част от натрупаната през последните години инфлация.

Поставена при нови условия „Топлофикация Сливен” няма да може направи необходимите инвестиции, за да приведе дружеството към изискванията, поставени от ЕС за периода 2013 – 2020 г.

Решението на държавния регулатор ще доведе до поредица от негативи, които ще засегнат не само „Топлофикация Сливен”, твърдят в декларацията си синдикатите. Дружеството няма да може регулярно да се разплаща със своите контрагенти, доставките на суровини ще бъдат ограничени, което ще застраши предстоящия отоплителен сезон. В Сливен ще бъде спряно отоплението на над 8000 домакинства, 10 училища, 3 болници, 25 детски градини и 20 учреждения. ТЕЦ-ът няма да може да се разплаща с основния си доставчик на суровина – „Мина Черно море”. Това ще обрече мината на фалит в разрез с твърденията на правителството, че иска да стимулира българското производство.

Синдикалните секции на КНСБ и КТ „Подкрепа” при „Топлофикация Сливен” настояват ангажираните институции да предприемат необходимите мерки за промяна в решението на ДКЕВР. В противен случай заявяват готовността си да предприемат всички разрешени от закона действия до постигане на исканията им.