/ БТА
Новоизбраният кмет на Шумен проф. Христо Христов представи на пресконференция петимата си заместници. Той каза още, че ще бъде разработена нова структура на общината и е възможно бройката им да се увеличи.

„По-голяма част от заместник-кметовете са мой личен избор, тъй като отговорността, която поех към гражданите на Шумен, и доверието, което ми беше гласувано, е моя лична отговорност и смятам, че преди всичко трябва да бъде заложено на експертността.

Другите елементи на профила, които съм търсил, освен експертността, е заместник-кметовете да бъдат млади, енергични и амбициозни, тъй като основната ни цел е да изпълним дадените в предизборната кампания обещания“, отбеляза Христов. 

Новоизбраният кмет на Шумен, общинските съветници и кметовете на кметства положиха клетва

Зам.-кмет по образование и култура ще бъде проф. Светла Станкова, а по здравеопазване и социална политика - д-р Светослава Хайнова. И двете досега са работили в Шуменския университет, подобно на проф. Христов, преди да бъде назначен за областен управител на Шумен.

За ресор „Строителство и екология“ ще отговаря арх. Николай Симеонов, а за „Бюджет и финанси“ - Десислава Петрова, която досега бе директор на Дирекция „Бюджет и финанси и човешки ресурси” на местната администрация.

Зам.-кмет по икономическото развитие ще е Николай Колев, областен координатор на ПП „Продължаваме промяната“. Той отбеляза, че ще се оттегли от партийния пост, след като ще бъде заместник-кмет, и уточни, че „така е по устав, така е редно“, коментирайки и исканата му оставка. 

Проф. Светла Станкова и Светослава Хайнова бяха кандидати за общински съветници от листата на „БСП за България“, оглавявана от проф. Христов. „Имахме и други споразумения с политически сили, които между първи и втори тур на местните избори ни подкрепиха, но на тях беше поставен още от самото начало въпросът за водеща роля на експертността на техните кандидати.

От встъпването ми в длъжност до момента кандидатите, които част от политическите сили подаваха, не отговаряха на критерия експертност и в същото време благодаря на ръководствата им, че след като седнахме и анализирахме кандидатите им, се съгласиха и ги оттеглиха.

По тази причина на ниво заместник-кметове единственото политическо назначение е само Николай Колев, по искане на тяхната централа, но това не означава, че аз нямам доверие към него. Напротив, разчитам на него и смятам, че в ресора му „Икономическо развитие“ ще бъде надградено направеното до момента“, посочи Христов.  

По думите му ще бъде разработена нова структура на Общината, без да се бърза. „Ще се постараем с всички коалиционни партньори на местно ниво съвместно да разработим най-оптималната структура, която съответства на потребностите и нуждите на нашия град, след което ще я внесем за приемане в Общинския съвет.

Новата структура и аргументите за нейното създаване са свързани с констатациите, които направих през тези 20 дни, откакто встъпих в длъжност, като анализ на работата на общината. Стигаме до извода, че едно от направленията, което не е развито в максимална степен, е усвояването на средства от европейските програми.

По тази причина едно от ресорните направления, които трябва да коригираме, е това. В предизборната кампания многократно говорихме и за ресурса и даденостите, които има градът и общината по отношение на културно-историческото наследство, свързано с развитието на туризма. В новата структура смятаме да акцентираме и на развитието на туризма", каза Христов. "Ще се изпълнява и програма за развитие на общината", допълни той.  
Станимир Савов, БТА