/ Община Шумен
Двама нови почетни граждани ще има Шумен - проф. Добрин Добрев и полковникът от резерва Димо Тонев. Това решиха след тайно гласуване общинските съветници от областния град на днешното си заседание.

С празнични концерти на открито ще бъде отбелязан 24 май в Шумен

На него бе решено още с почетното звание "Носител на златна значка на град Шумен" да бъде удостоен дългогодишният журналист на Радио "Шумен" Сава Тончев. Проф. Добрин Добрев е български литературовед, семиотик и културолог, дългогодишен преподавател в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" и негов ректор от 2002 до 2007 година.

Изследването му "Теорията за знака в лингвистиката и литературната наука", в съавторство с Елка Добрева, е първото по рода си в България проследяване на същността и историческото развитие на знаковата система във филологическата наука. Проф. Добрев три пъти е носител на наградата на Шумен за наука, бивш общински съветник и областен лидер на ГЕРБ в Шумен.

Полковникът от резерва Димо Тонев е първият директор на Комплекса "Създатели на българската държава" на Шуменското плато, открит през 1981 г. по повод на 1300 години от създаването на българската държава.

Тонев е бил три години и секретар на едно от първите читалища в България - "Добри Войников", открито в Шумен през 1856 г. По време на службата си като офицер и в запаса той е познат като активен изследовател на Шумен и военния гарнизон в града. Автор е на значими трудове с военна тематика.

Преводоха отпуснатите от правителството 3 млн. лв. за градския стадион "Панайот Волов" в Шумен

Общинският съветник Венцислав Венков предложи на заседанието, в сайта на общината да бъдат включени имената на всички почетни граждани на Шумен, а не само на тези след 1995 г. Например Стилиян Чилингиров е почетен гражданин на Шумен, както и много други, още от 1942 година, но това не става известно от сайта, уточни пред репортер на БТА Венков.

Председателят на Общинския съвет Красимир Минчев обяви, че имената на всички почетни граждани на Шумен ще бъдат включени в сайта на Съвета, който се разработва в момента.

Шуменските общински съветници днес решиха още събраните над 38 000 лева от национална дарителска кампания за набиране на средства за консервация и реставрация на Мадарския конник да бъдат преведени на едноименния национален историко-археологически резерват - НИАР.

Община Шумен осигурява топъл обяд на още 170 души

След избирането на скалния релеф "Мадарски конник" през 2008 г. за Глобален символ на България, бе подета кампания за набиране на средства за извършване на ремонтни дейности на скалния релеф и благоустрояване на НИАР, с цел оформяне на европейска визия на резервата.

Набраните средства, в размер на 38 237,22 лева, се съхраняваха в банкова сметка на община Шумен, се припомня в докладната записка на председателя на Съвета Красимир Минчев.
БТА