ученици
ученици / снимка: Тина Соколова
Възпитаници на Математическата гимназия в Пазарджик подготвиха отворено писмо до местната власт, с което искат той да стане по-добър град за живеене. В осем пункта учениците от Хг клас не само набелязват най-наболелите проблеми, но и дават идеи за решения. Документът е внесен при кмета на града Тодор Попов, зам.-областния управител Йордан Кожухаров и началника на Регионалното управление по образованието Валентина Кайтазова, съобщи преподавателката им Анна Рабаджийска.

Сред посочените пропуски са липсата на велоалеи, недостигащите и амортизирани съдове за смет, малкото контейнери за разделно събиране, неработещите или отворени шахти, липсата на канализация в покрайнините на Пазарджик и селата.

Обърнато е внимание и на факта, че въздухът е замърсен, най-вече от твърдите горива и от старите и амортизирани автобуси. На прага на истинската зима младежите припомнят, че заради снега се стига до затваряне на пътища и улици.

Не на последно място са посочени бездомните животни. Вместо приют се предлага по-евтин вариант – те да бъдат настанявани в изоставени сгради, където с много по-малко средства може да се осигурят убежища.

В образователната сфера идеите са да се въведат повече часове по екология, да се разпространят филми за вредите, нанасяни от хората върху природата чрез местни медии и работодатели.

Интересно предложение е още всеки месец доброволци да раздават на гражданите семена за храсти, дървета и цветя, с които градът и околността да се превърнат в по-зелено и красиво място.

Инициативата е част от новия международен проект „Нашият зелен европейски град“, в който гимназията участва заедно с учебни заведения от още 5 държави.