/ netinfo
9 забележителни места получиха на официална церемония в Пловдив „Знака на европейското наследство“.

Призовете спечелиха музикалните забележителности на Лайпциг, синагогата Дохани в Будапеща, крепостта Кадине в Италия, църквата Яворца в Словения, музеят на концлагера Нацваймер в Елзас, Франция, Монументът в бившия затвор Сигет в Румъния, въглищната мина Боа дю Касие в Белгия, селото Шенген в Люксембург и Маастрихт в Холандия.
 
Три от знаците връчи лично еврокомисар Тибор Наврачич, други три – зам.-министърът на културата Амелия Гешева и последните три румънският евродепутат Мирча Дякону.
 
„Няма да крия, че сме малко натъжени, че не успяхме да се наредим сред тези, които тази вечер получават знака. Но съм убедена, че церемонията и срещите с вас ще мотивират още повече българските участници да номинират и да участват със свои кандидатури в тази благородна надпревара“, каза  Амелия Гешева.
 
Припомням, че възможностите за утвърждаване на културното наследство като важен инструмент за постигането на една обединена Европа, гарантираща мир, сигурност и основни свободи и просперитет за своите граждани, е една от целите на двудневния международен форум, част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС, на който Пловдив е домакин. 

Днес програмата на конференцията продължава с две пленарни заседания и три тематични сесии.