/ dariknews
На 2 юли, понеделник в парка на Регионалния исторически музей в Плевен ще бъде открито Петото издание на Международния фестивал на маримбата и ударните инструменти. Фестивалът е единствен по рода си в България, а негови създатели и основни организатори са Симеон и Августина Серафимови, които са преподаватели в НУИ“Панайот Пипков"-Плевен.

Пред журналисти в пресклуба на БТА в Плевен те представиха програмата на предстоящото събитие, в което тази година ще участват изпълнители и преподаватели от Гърция, Израел, Франция, Тайланд, Австрия, Русия, Швейцария, както и от София, Пловдив и Плевен.

Дни на красиви кукли и веселие представя фестивалът "Шарено петле"/СНИМКИ и ПРОГРАМА/

„Винаги работим в екип и до сега винаги от 2009 година сме партньори с Община Плевен“, подчерта Августина Серафимова. Тя каза, че официалното откриване на фестивала ще бъде с концерт на открито в парка на Регионалния исторически музей в Плевен.

Той ще започне в 19:30 часа на 2-ри юли като преди това, шествие ще премине от през централната част на Плевен. Началото на дефилето ще е в 18:30 часа от сградата на ДКТ“Иван Радоев“ като в него ще се включат млади музиканти, които ще свирят на атрактивни ударни инструменти.

Следващите два концерта - на 3-ти и 4-ти юли ще са в зала „Катя Попова“, а за заключителния концерт в Плевен ще пристигне Теодор Милков – артист от Атина - Гърция, който за пръв път идва в България, за да се включи във фестивала, като неговото участие ще се слее със заключителния концерт на участниците в майсторските класове в последната вечер на фестивала – 6-ти юли - петък.

"Това е фестивалът, който НУИ"Панайот Пипков" и Община Плевен сътворяват ръка за ръка", каза началникът на отдел "Култура" в Община Плевен Стефка Григорова като подчерта безспорната роля за организирането на Международния фестивал на маримбата, която имат неговите създатели - Симеон и Августина Серафимови. 

moni i avgustina
dariknews

За пръв път участниците във Фестивала на маримбата ще се срещнат с Небойша ЖивковичСърбия/Германия - инструменталист, педагог и композитор, чиито произведения се свирят по света. Пинг Янг от Тайван ще бъде другият гост-дебютант във фестивала. Августина Серафимова подчерта, че в Тайван маримбата е народен инструмент.

Трио SR9 от Франция ще дойдат също за пръв път във фестивала. В концерта си те ще свирят на три маримби, а във втората му част ще покажат изпълнение в стил “Body rercussion”/боди перкашън – свирене по тялото/.
 
Жан Батист льо Клер - Франция, ще дойде за трети път във фестивала с провеждането отново на майсторски клас. Симеон Серафимова подчерта и ползата от това, че по време на майсторските класове, преподавателите черпят опит, който им е от полза в работата.

Клуб "Трибали"-Плевен с участие в международен античен фестивал (СНИМКИ)

Василена Серафимова ще бъде също и като участник и като съорганизатор. Активните участници в майсторските класове ще са 25 като ще има и 15 пасивни ученика, които ще слушат уроците, а освен 15-те чужденци от 7 държави, ще има и учители от Плевен, София и Пловдив.

Повечето от децата са в 11 и 12 клас, което е много важно за предстоящата им кариера, чрез контактите, които ще създадат по време на фестивала, и които ще им помогнат във формиранетона плановете им за бъдещото си развитие, подчерта Симеон Серафимов.

Музиката, която ще бъде представена в концертите на фестивала ще е в най-различни стилове.