/ БГНЕС
По последни данни 20 души са загинали при наводненията, засегнали част от Босна и Херцеговина (БиХ), а десетки са в неизвестност.

През нощта на 4 срещу 5 октомври в Доня Ябланица е намерено още едно тяло, като по този начин жертвите в града станаха 17. В същото време около 40 души са в неизвестност, поради което е възможно броят на загиналите да е по-голям, съобщи телевизия N1.

На 4 октомври беше обявено, че двама души са загинали при наводненията във Фойница, а през нощта беше потвърдена смъртта на още един.

Издирването на изчезнали лица се извършва и в района на Фойница.

На 5 октомври проливните дъждове и бури снощи предизвикаха големи наводнения и свлачища в района на Ябланица, Коньица, Фойница, Киселяк и Крешево.

Най-тежко е пострадала Доня Ябланица, където според някои сараевски медии натрупаните в кариерата отпадъци са предизвикали лавина, която е погребала няколко къщи, така че цели семейства са изчезнали.

Медиите съобщават, че разрешенията за експлоатация на тази кариера са „много подозрителни“.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел изрази своята солидарност и предложи помощта на блока.

„Катастрофалните наводнения в БиХ вече дадоха няколко жертви и много изчезнали лица. ЕС е солидарен с БиХ. EUFOR вече помагат. Готови сме да предоставим допълнителна помощ чрез механизма за гражданска защита на ЕС“, написа Борел в платформата X.

Правителството на Федерацията на Босна и Херцеговина (босненско-хърватския ентитет – бел.ред.) обяви извънредно положение на територията на този ентитет. Звената за гражданска защита, въоръжените сили на БиХ и членовете на EUFOR оказват помощ на уязвимото население.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС