kuklen teatar
kuklen teatar / dariknews
В рамките на четири дни в началото на месец юли, в Плевен ще се състои куклен фестивал, в който участие ще вземат театрални трупи от седем града в страната. „Шарено петле“, който ще се проведе в ДКТ"Иван Радоев" от 5-ти до 8-ми юли 2018 г. продължава традицията на организирания преди години фестивал „Хора и кукли“, но има амбицията да заяви и свой собствен облик, като предостави възможност за съпреживяване с кукленото изкуство на зрители от всички възрасти.

В първата селекция на „Шарено петле“ присъстват 13 различни събития, които ще оживят залите на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ и пространствата около него. Афишът включва както представления за деца, така и сравнително по-рядко показваните у нас спектакли за възрастни. За първи път в града ще бъдат представени и две продукции за най-малките – специално създадени за публика до 3-годишна възраст и техните родители.
В дните на фестивала "Шарено петле" в Плевен ще гостуват театрални трупи от седем града на страната – Бургас, Варна, Габрово, Сливен, Смолян, София и Стара Загора, което превръща първото му издание в национално представителна проява.
Фестивалът се организира от Община Плевен в партньорство с Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ и със съдействието на Фондация „Арт Офис“ и хотел „Ростов“.

Пред медиите директорът на ДКТ"Иван Радоев" Васил Василев показа рекламни материали от 4-то издание на фестивала "Хора и кукли" от 1995-та година, на който "Шарено петле" е продължение. Материалите за предоставени от създателя на Творителница "О'писменех" Деян Павлов - Джими.

kuklen teatar
dariknews

Шефът на отдел „Култура“ в Община Плевен Стефка Григорова коментира, че с организирането на фестивала „Шарено петле“ се допълва цветовата гама на културата в Плевен. Тя отбеляза, че през последните две години и половина, Плевен се е превърнал в един фестивален град.
Григорова обясни, че първоначалната идея е била, кукленият фестивал „Шарено петле“ да бъде международен, но част от средствата, предвидени за по-мащабното представяне на събитието са били пренасочени за други прояви, които също са част от Културния календар на Община Плевен. „Плевен и децата на Плевен ги очакват едни прекрасни дни, изпълнени с много емоции, красиви кукли и много забавления“, каза Стефка Григорова.

kuklen teatar
dariknews

„Фестивалът не е международен, но за сметка на това е национално представителен, макар и само в четири дни в него ще участват театрални колективи от седем български града, което е едно много добро начало“, каза селекционерът на първото издание на фестивала - Калина Вагенщайн. Тя уточни, че всъщност в България от много години няма национален фестивал и национален преглед на кукленото изкуство: „Така, че наред с амбициите да имаме международни представления, можем да си поставим и тази – фестивалът да се превърне в Националния представителен форум на кукленото изкуство в България“, каза още Калина Вагенщайн.

kuklen teatar
dariknews

Като част от програмата на фестивала е и специалното ателие за изработка на кукли, което ще бъде много интересно за децата, които след като си направят кукли, ще могат си ги вземат в къщи.

Зрителите, които ще посетят събитията, които ще бъдат представени в Голямата зала на ДКТ "Иван Радоев", ще могат да вземат ограничен брой/съобразно капацитета на залата/ безплатни покани за представленията, от 2-ри юли на касата на театъра. Това се прави с цел удобството на зрителите, защото местата в залата са ограничени, обясниха организаторите.
Цялата програма на кукления фестивал "Шарено петле", който ще се проведе в Плевен от 5-ти до 8-ми юли, вижте ТУК

kuklen teatar
dariknews

kuklen teatar
dariknews