rumen petkov
rumen petkov / dariknews.archive
Председателят на ПП АБВ Румен Петков каза пред журналисти в пресклуба на БТА в Плевен, че във вторник - 5 юни от партията ще излязат с подробен и задълбочен анализ, свързан с посещенията на президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов в Москва.
Анализът ще включва и преценка от страна на АБВ за това, какви стъпки трябва да предприемат българските институции, за да се реализират трите проекта - Бургас-Александруполис,  Южен поток, и АЕЦ“Белене“, които ако постигнат оптималната си реализация ще допринесат за отварянето на около 50 000 нови работни места в България.

Петков коментира, че „очевидно името „Южен поток“ е дискредитирано и идеята „Южен поток“ е провалена, не без съдействието на БСП и с нейното активно участие“. Той направи хронология на развитието на идеята за построяване на АЕЦ“Белене“ от 1981 г. насам като подчерта, че голямото предизвикателство пред днешното правителство е да се пребори, ЕС да получава доставки на газ чрез България, без това да зависи от Турция.
„През 1981 г. се взима решението на Министерски съвет за изграждане на проекта. През 1987 г. започва полагането основите на бъдещата Атомна електроцентрала от „Атоменергопроект“ - Киев и „Енергопроект“- София, като се предвиждат 4 блока, които през 1990 г. са редуцирани на два. От 1991 г. правителството на Димитър Попов решава да замрази проекта. През 2000 г. има решение на Висшия експертен технически съвет на Държавната агенция по енергетика и енергийни ресурси, който  в последствие е развит в Министерство на енергетиката и НЕК, с което площадката в Белене се определя за предпочитана за изграждане на нова ядрена мощност в България в сравнение с тази в Козлодуй. Тогава министър председател е Иван Костов. През следващата - 2001 г., при същия министър председател и вицепремиер Петър Жотев, това се докладва в МС за възобновяване на АЕЦ „Белене”. Мотивът на вицепремиера Жотев е, че енергийният баланс на страната след спирането на първи и втори блок на АЕЦ „Козлодуй” ще се наруши и е необходимо да бъдат изградени нови мощности. В това време директор на Национална служба за сигурност е Атанас Атанасов, който днес говори под път и над път, че това е престъпен проект, който вкарва България в зависимост от Русия. Какво спа този директор на НСС 2000 г. и 2001 г. и не разобличи  тогава тези престъпници Иван Костов и Петър Жотев, тези руски слуги. Тези двойни стандарти отвращават хората от политиката”, коментира Петков.
 
Румен Петков коментира поведението на БСП и посочи, че политическото надскачане води до ненужна конфронтация. Той подчерта, е страната ни трябва   да изгради „българската визия“ относно стратегическите проекти:
„Престъплението е на Сергей Станишев и на БСП, но всички, които са говорили срещу Южен поток ни тикат да си купуваме руска газ от Турция. Сега тези, които говорят срещу „Белене” искат ние да си купуваме ток от Турция. Защото там се строят 8 реактора – 4 руски и 4 японски. Натовска Турция строи пряк газопровод от Русия. Газовият проект също трябва да е български, тръбата трябва да мине през България. Ако ЕС иска да е директно захранван без посредник в лицето на Турция, трябва да подкрепи на 12 юли волята за изграждането на такъв тръбопровод през България. Защото освен всичко друго, трите проекта за България са 50 000 нови работни места, а двойният стандарт дискредитира имиджа на европейските институции пред младите хора”, каза лидерът на АБВ.
„Макар и много закъсняло правителството внася доклад за решение за отпадане на така наречения мораториум върху „Белене“ в парламента. Протече дебат добра атмосфера в Енергийната комисия. И след това изведнъж БСП внася предложение в Народното събрание за сваляне на мораториума. Това е политическо надскачане, което води до ненужна конфронтация. То е ненужно тупане в гърдите от типа: „Вижте ни нас“. Не се решават така стратегически въпроси. По тях България трябва да изгради своята единна визия. Не визията на БСП, АБВ или ГЕРБ. И тази визия трябва да бъде следвана методично десетилетия напред", каза още Петков.  

Относно изграждането на „Южен поток“, лидерът на ПП АБВ Румен Петков заяви, че ако ЕС иска да бъде директно захранван с газ – без посредник, какъвто в случая ще е Турция, трябва много силно да подкрепи варианта, тръбата от Русия да мине през Неутралната зона в Черно море – директно до Варна.  
Заедно с председателя на ПП АБВ Румен Петков в пресклуба на БТА в Плевен бяха Цветан Антов – областен председател на партията в Плевен,  Любомира Ганчева – председател на АБВ младежи и член на изпълнителното бюро и Венцислав Николов – зам.-председател на АБВ София област.