Разясниха промени в Закона за горите пред частни лесовъди и дърводобивници
Разясниха промени в Закона за горите пред частни лесовъди и дърводобивници / dariknews.archive

Среща между частно практикуващите лесовъди и дърводобивници и ръководството на Изпълнителната агенция по горите, начело с изпълнителния директор инж. Тони Кръстев, инициира Регионалната дирекция по горите (РДГ) в Ловеч, съобщи директорът инж. Павли Богдански.

Близо 50-те участници в срещата бяха запознати с предстоящите основни промени в Закона за горите и подзаконовите нормативни актове. Измененията обхващат както горското планиране, така и опазването, контрола и стопанисването на горите. Предвиждат се и по-сериозни санкции за нарушения в горите, посочи инж. Богдански. Друга промяна е въвеждане на встъпителен изпит за всички със средно лесовъдско образование, които искат да работят като частни лесовъди. Изпит ще държат и лесовъдите, на които им е бил отнет лицензът.

Ще бъде създаден ред за стопанисване на горите върху земеделски територии, въвежда се и задължително планиране на имоти до 2 хектара, обясни още директорът на РДГ - Ловеч. И още - разширява се кръгът от лица, които имат право да изготвят областни планове за горите.
Сред предвижданите промени са и въвеждане на забрана за сеч през тъмната част от денонощието и се разширява териториалният обхват на правомощията на служителите на горските стопанства във връзка с функционирането на мобилните екипи.

С измененията се ограничават възможностите за провеждане на голи сечи в издънковите гори, каза инж. Богдански. Голи сечи могат да се провеждат само в акациевите и тополовите гори. Площта на сечищата се ограничава до 2 хектара.

В почти тричасовата дискусия особен интерес сред частните лесовъди и дърводобивниците предизвикаха промените в Наредбата за сечите в горите. С тях категорично отпадат разпоредбите на параграф 78 от Закона за горите, позволяващ издаването на позволително за сеч до 20 % от частните лесовъди, тъй като са констатирани доста злоупотреби в тази посока.

На срещата стана ясно още, че органите на НАП и Изпълнителната агенция по горите ще влязат в тясно взаимодействие, за да се извадят на светло всички ползватели в горския сектор.