Р. Петков: Превърнаха СИК в недобре организирана пощенска кутия
Р. Петков: Превърнаха СИК в недобре организирана пощенска кутия / archiv.DarikNews

Образцова кампания с много голям залог и с много голям заряд. Така Румен Петков - бивш депутат от Коалиция за България и бивш вътрешен министър определи пред журналисти в Плевен предизборната кампания на избрания вече за кмет на Община Белене, Момчил Спасов. Според него кампанията е образцова, защото макар и проведена в условията на много тежка кризисна политическа обстановка и усложнявана допълнително по един или друг начин, в нея е надделяло позитивното и погледа в бъдещето на Белене. "С този избор гарантираме, че на кормилото на общината застава изключително подготвен човек", каза Румен Петков.

"За съжаление промените в изборната нормативна уредба, които бяха приети от ПП ГЕРБ дадоха изключително лош оттенък върху изборния процес във всички общини, в които се проведоха избори на 29 септември", коментира той.

Петков уточни, че при всички избори, които са правени досега от 1990 г. насам, винаги преброяването на гласовете след приключването на изборния ден е траело максимум 3 до 4 часа.

"Тази сутрин броенето на гласове е приключило в 4:00 часа, поради една безумно наложена процедура от събирането на всичките избирателни бюлетини в ОИК, изсипването им там, преброяването на бюлетините и след това на гласовете за кандидатите". Според Петков по този начин обществото губи представа за съотношението на силите на територията на всяко едно населено място, както и за реалното разположение и подкрепа за съответните кандидати.

"Имаме едно безумно натоварване на ОИК и едно по същество обезвъздушаване на секционните избирателни комисии, защото те са превърнати от Фидосова и компания в една недобре организирана пощенска кутия".

Според Румен Петков парламентарно представените сили трябва да направят своите изводи и веднага да бъдат внесени промени, защото частичните избори така или иначе предстоят и е необходимо "да се сложи край още сега на това безумие, ако искаме да покажем на обществото, че политическите сили и Народното събрание имат волята да оценят реалностите в които се провеждат едни избори и да ги обективизират от гледна точка на избирателя, при всички гаранции за прозрачност, публичност и честност в изборния процес".