Представиха успешния финал на „Проект за превенция за безопасност при работа
Представиха успешния финал на „Проект за превенция за безопасност при работа / dariknews

Александър Борисов - главен инспектор в Главна дирекция Инспектиране на труда - София към Изпълнителна агенция Главна инспекция по труда, представи пред журналисти в Плевен „Проект за превенция за безопасност при работа", който е част от Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси. Александър Борисов, който е член на екипа представи проекта в пресклуба на БТА в Плевен.

„България приведе законодателството си съобразно европейските норми и изисквания по отношение на здравето и безопасността по време на работа, но това ново законодателство създаваше известни проблеми на работодателите, особено поради липсата на достатъчна информация за новите изисквания и правила и с изпълнението на този проект този проблем е решен", каза Борисов.

Общата стойност на проекта е близо 14 милиона лева като държавното финансиране е малко под 700 хил. лева. Стартът на проекта, който обхваща цялата територия на страната е даден през септември 2009 г. и приключва през май тази година. Целта му е подобряване на професионалния и здравен статус на работната сила в България.

117 договора са сключени по проекта след провеждане на обществени поръчки като при провеждането им не е имало нито едно обжалване и към момента са изпълнени всички договори при изразходване на един милион по-малко средства от предвидените. Това е станало възможно посредством интернет базирана платформа ОЙРА, инструмент създаден в Билбао - Испания.

Първоначално в проекта са били предвидени 12 профила за безопасност при работа, а реално са разработени 31 профила. От заложените 12 модела на системи за управление на безопасността и здравето при работа са разработени 14. По първоначални предвиждания е трябвало те да бъдат въведени в 30 предприятия, а реално са внедрени в 248 предприятия в България.

Обученията на служители с ръководни функции и на специалисти по безопасност и здраве са проведени точно по план - съответно 500 и 800 души.

Една от основните дейности, извършени при осъществяването на проекта е националното изследване на условията на труд в България, в което са обхванати над 200 000 души, работещи във всички сфери на икономиката.
В Плевенска област проектът е подкрепил въвеждането на Система за управление на безопасността и здравето при работа при фирми, работещи в сферата на селско, горско и рибно стопанство, преработваща промишленост, производство на ел. и топлинна енергия, търговия и ремонт на автомобили и мотоциклети, хотелиерство и ресторантьорство.

В сектор Държавно управление са включени Община Плевен и Община Гулянци. В сектор „Образование" е включено НУ"Христо Ботев" - Плевен и за сектор Хуманно здравеопазване МБАЛ"Св. Панталеймон"- Плевен. Александър Борисов уточни, че директната подкрепа от проекта се изразява в предоставянето на разработена и внедрена система за управление, а не като конкретни парични средства.

Като основен извод експертът посочи факта, че все още част от работодателите и длъжностните лица не осъзнават смисъла на оценката на риска като инструмент, който да им позволи да управляват здравето и безопасността при работа, както и ролята на това,дабъде разяснено това, кое е опасното във фирмата, за да се видят мерките за предотвратяването на последиците.