Общо идентифицираните площи засегнати от корояди и други болести и вредители към 1 юни 2017 г. в района на РДГ Кърджали са 124 300 дка.
Общо идентифицираните площи засегнати от корояди и други болести и вредители към 1 юни 2017 г. в района на РДГ Кърджали са 124 300 дка. / netinfo
За първи път в България в РДГ Кърджали ще използват срещу корояда, боровата процесионка и други вредители по горите неизползван досега екологично безопасен биологичен агент. Това съобщиха на пресконференция по повод реализирането на проекта „Общи трансгранични политики за защита на горите” по програмата за Трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-А Гърция – България 2014 – 2020 г.
Общата цел на проекта е бързото и ефективно опазване и защита на флората и фауната от биологична и човешка опасност, предотвратяване и свеждане до минунимум на негативните въздействия от евентуални бедствия, заяви координаторът на проекта инж. Васко Райчинов. По думите му, съвместно с Института за гората към БАН, ще бъдат анализирани и разработени чисто биологични методи за борба с вредителите по горите, без да се използват пестициди или други химикали.
Иновативните методи ще бъдат приложени в общо 21 опитни полета на територията на ДГС Кирково и ДГС Хасково. При доказване на тяхната ефективност те ще бъдат ползвани в борбата срещу вредителите в цялата страна, каза още инж. Райчинов.
Проектът се осъществява от РДГ Кърджали в партньорство с  Институт за гората към БАН и  Управителния орган на Национален горски парк „Дадя-Левкими-Суфли” в Р. Гърция. Неговата стойност е 459 652 евро.