министърът на образованието Красимир Вълчев, заедно със зам.-председателя на НС Цвета Караянчева и началника на РУО в кърджали Гроздан Колев преди срещата с директорите на училища.
министърът на образованието Красимир Вълчев, заедно със зам.-председателя на НС Цвета Караянчева и началника на РУО в кърджали Гроздан Колев преди срещата с директорите на училища. / Павел Тенчев
От началото на следващата бюджетна година ще има промяна в механизма на делигираните бюджети за училищата. Това е един от ангажиментите, които сме заявили. Той фигурира и в управленската програма на правителството и в приоритетите на МОН. Това заяви в Кърджали преди работна среща с директорите на училища и кметовете на общини образователният министър Красимир Вълчев.
 
По думите му промените ще бъдат ясни през септември-октомври, когато ще бъдат направени промени и в Закона за предучилищното и училищно образование. Според него те ще бъдат предимно по отношение на разпределителния механизъм на средствата в системата.  
 
"От една страна промените трябва да осигурят справедливост в разпределението на средствата, тоест училищата да имат относително равни условия по обезпечаване на учебния процес. Разбира се по-големите училища трябва да получават повече средства от по-малките", коментира Вълчев. По думите му обаче разпределението на средствата зависи и от други фактори, а не само от броя на учениците в едно училище.
 
"Факт е, че в по-малките и отдалечени места, в училищата и детските градини там, в които има концентрация на деца от уязвими групи, по-трудно се привличат преподаватели. Точно тези образователни институции ще получат повече средства за да могат да бъдат компенсирани учителите в тях за това че работят в по-малки населени места или работят с по-проблемни ученици", каза Вълчев.
 
На въпрос кога ще бъде обещаното първо увеличение на заплатите на учителите, той заяви, че това ще стане през есента, най-вероятно от 1 септември, за което вече имал потвърждение от финансовия министър Владислав Горанов. Вълчев уточни, че в хоризонт от следващите три години в системата на образованието в системата ще влезнат 1 млрд. лева (330 000 000 на година) в повече спрямо настоящия момент.