Областният управител на Кърджали прие граждани на Кърджали, недоволни от високия шум по време на тържества на открито.
Областният управител на Кърджали прие граждани на Кърджали, недоволни от високия шум по време на тържества на открито. / netinfo
Областният управител Никола Чанев ще инициира промени в Наредбата за поддържане и опазване на обществения ред във връзка с оплаквания на граждани от високи нива на шума и нарушаване на спокойствието от тържествата на открито в квартал „Боровец“, съобщават в разпространено прессъобщение от областната администрация. 
Преди седмица Чанев се срещна на място с жители на  квартал „Байкал“,  които  потърсиха съдействие от него за нормализиране на ситуацията, а впоследствие внесоха в кабинета му писмена жалба с 300 подписа. Според Златка Тодорова, представител на протестиращите, сватбите в махалата, които се провеждат с разрешението на общината,  нарушават ежедневно часовете за сън и почивка, а децибелите надхвърлят границата на допустимото. „Проблемът е сериозен, касае спазването на основни човешки права, затова не трябва нито да се политизира, нито да се етнизира“, коментира областният управител. По думите му, в Наредбата за обществения ред има пропуски, които позволяват случващото се. Според него, са необходими поправки, които да регламентират контрола върху тържествата на открито и да създадат такъв механизъм, който да не накърнява правата на едни групи от хора за сметка на други. „Ще проучим опита на други областни градове. Убеден съм, че проблемът е решим, стига да се въведат ясни правила и те да са спазват от всички български граждани, независимо от техния произход, вероизповедание, бит и културни традиции“, заключи областният управител.