Президентът на КНСБ по време на отчетно-изборното събрание на областната структура на синдиката в Кърджали, заедно с областния управител Никола Чанев.
Президентът на КНСБ по време на отчетно-изборното събрание на областната структура на синдиката в Кърджали, заедно с областния управител Никола Чанев. / netinfo
КНСБ ще инициира среща през юли с участието на премиера Борисов и нашите евродепутати от ЕНП и ПЕС, на която да бъдат обсъдени възможностите за забавянето на решението на ЕК за прилагането на новите критерии за чистотата на емисиите на големите горивни инсталации, което засяга целия въгледобив  и производството на електрическа енергия от местни въглища в България и в още 9 страни членки на ЕС. Това заяви на пресконференция в Кърджали президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му проблемът с  емисиите не търпи отлагане, но за да бъде решен, той трябва да мине през Европейския парламент.
По-рано днес  вредните емисии от въгледобива са били и тема на обсъждане в МОСВ , където двата синдиката - КНСБ и Подкрепа, са настояли за ново обследване на чистотата на въздуха в централите „Марица-Изток” край Гълъбово.  Искането е във връзка с наказателната процедура от Европейската комисия срещу България заради замърсяване на въздуха със серен диоксид от централите на „Марица-изток“. Според президента на КНСБ Пламен Димитров в ЕС са обследвани 400 централи, но евроексперти не са идвали никога да проверяват българските предприятия. Не са взети предвид и всички налични инсталации и техники.
Според Пламен Димитров, ако не се прегласува новия регламент за вредните емисии в ЕП, има заплаха да бъде затворен целия въгледобив в България и добива на електрическа енергия от местни въглища, което е 40 процента от производството на ел. енергия в България. То касае над  100 000 работни места.
„Час по-скоро представителите на ЕНП и ПЕС в европарламента трябва да положат усилия така, че заедно с представителите на останалите 9 държави членки, сред които Германия, Франция, Вишеграската четворка, България и Румъния, да намерят мнозинство и новите критерии за вредните емисии да бъдат прегласувани. Защото това е въпрос на национална сигурност и енергийна независимост”, коментира Пламен Димитров.
В Кърджали той беше по повод областна отчетно-изборна конференция на регионалната структура на КНСБ, на която за областен координатор бе преизбрана Иванка Караколева. В работата на форума участва и областният управител на Кърджали Никола Чанев.