заместник-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева поведе най-дългото хоро, което помнят кърджалийци.
заместник-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева поведе най-дългото хоро, което помнят кърджалийци. / Павел Теенчев
Четвъртото издание на Фестивала на Баницата /Бъдеще с традиции Кърджали 2017”/стартира с най-дългото хоро, което помни Кърджали, въпреки дъжда, който се изливаше над града. То се изви по Новия мост над Арда, водено от заместник-председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и областният управител Никола Чанев. Гайдари от фолклорното училище в село Широка лъка отмерваха ритъма на правото хоро, което отведе кърджалийци и гостите на града до площадчето край театъра, където беше открит фестивала.
Алея на занаятите, фотоизложба за красотите на Източните Родопи, детско ателие за приложни изкуства, работилница за кукли и представителен щанд на Министерството на туризма са само част от предлаганите атракции, които предлага той.
Заместник-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева пожела на кърджалийци, участници и гости на фестивал да опитат от вкусните баници – над 300 на брой, подготвени по автентични народни рецепти от сръчните ръце на родопчанки от 7-те общини на Кърджалийска област. Тя приветства инициативата за най-дългото хоро извивало се в Кърджали. „Дъждът не ни плаши, защото сме силни, защото имаме традиции, които пазим и които ни държат живи и бойни”, каза Цвета Караянчева.
Преди тези нейни думи публиката се наслади на изпълненията на родопската народна певица Весела Стамболиева. Във фестивала участват още самодейни фолклорни ансамбли и оркестри от цялата област. Като част от него снощи група БТР изнесе концерт за кърджалийци, а довечера от 17 часа това ще направи и Ансамбъл „Тракия”.