Работна среща в ДГС Кюстендил
Работна среща в ДГС Кюстендил / Влади Владимиров
За първото  полугодие са констатирани 7 броя нарушения за незаконна сеч и са съставени 2 акта за административно нарушение на 56 куб.м дървесина, на територията на ДГС “Кюстендил”, отчете директорът инж. Тони Колев.

Работна среща за дървата за огрев и опазването на горите в ДГС Кюстендил

Той бе домакин на Работна среща, в която участваха районният прокурор Ивайло Илиев, началникът на РСПБЗН Симеон Симеонов, главен инспектор Кирил Кирилов от РУ Кюстендил, Румен Борисов от ГПУ- Гюешево, кметът на община Трекляно Радко Петрунов, кметове и кметски наместници на населени места от община Кюстендил. Целта бе координация на работата и по- добро взаимодействие между институциите.

За периодa от 1 януари до 30 юни 2018 г.  са извършени 152 проверки, от които  две съвместно с представители на РД ПБЗН - Кюстендил. Проверени са 96 превозни средства, 141 дърводобивни обекта. За противодействие на незаконния лов през периода са извършени 18 проверки и са проверени 205 ловци.

ТП “ДГС Кюстендил” стопанисва и контролира дейностите в горски територии на площ от 35832 ха, като е разделено на 4 горскостопански  и 15 охранителни участъка. Прекият контрол  на горите се извършва от 15 горски надзиратели, в чиито задължения със заповед на основание чл. 187 и 188, ал.1, т.1 от Закона за горите влиза и  задължението за опазване  на горски територии, собственост на физически и  юридически лица и техните обединения, с обща площ  до 2 ха включително.

Работна среща в ДГС Кюстендил
Влади Владимиров

Няма регистриран пожар в горски територии , стопанисвани от ДГС Кюстендил от началото на година, но има опасност от пожари през есента, заради увеличената храстова растителност и трева, след падналите дъждове, уточни инж. Тони Колев.

През пожароопасния сезон се извършва дежурство от служители на стопанството след работно време, както и в празничните и почивни дни, които при сигнал за възникнал пожар реагират своевременно. На тяхно разположение е специализиран високопроходим автомобил Тойота Хайлукс с цялото необходимо противопожарно оборудване в него.

По този начин сме предотвратили преминаването на редица пожари от земеделските земи в горите. Имаме добро взаимодействие с институциите, свързани със защитата на горските територии от пожари, коментира Тони Колев.

От предвидените по план противопожарни мероприятия, през 2018 г. са отчетени 1000 м нови лесокултурни прегради, а 1200 м са маркирани на терена и се подготвя процедура за отдаване на сечта. През август е предвидено почистване на 1330 м съществуващи противопожарни просеки с техника на ЮЗДП – Благоевград.

Поставени са 30 броя нови табели с противопожарно съдържание. Проведена е процедура за дооборудване на противопожарните депа и предстои сключване на договор. Старши лесничеите и горските надзиратели извършват инструктаж за спазване на противопожарните разпоредби от страна на приходящите и работещите хора в горите.

От гледна точка на лесозащитата се наблюдава влошено санитарното състояние на горите от бял бор на територията на стопанството, вследствие нападение от върхов корояд. В тази връзка през  първото полугодие на 2018 г. са подадени 82 броя сигнални листове, които своевременно са отразени в регистрите и са предприети необходимите мерки.

“Съществува чувство за безнаказаност в нарушителите, дори когато има влязло в сила наказателно постановление - сумите се събират след много години или отпадат по давност, а в същото време нарушителите работят отново в  горски територии  с новорегистрирани фирми.

Регистрираните лесовъди, упражняващи частна практика, допускат извършването на нарушения, не съставят актове и не изпълняват дадените им по закон правомощия по опазване на горските  територии”, коментира още директорът на ДГС “Кюстендил” Тони Колев.
Дарик- Кюстендил