Кюстендилци посетиха Берово - родният град на Дядо Ильо Войвода
Кюстендилци посетиха Берово - родният град на Дядо Ильо Войвода / НЧ Асклепион
Патриотичната програма на клуб „Вяра, Надежда и Любов” към НЧ „Асклепион 1998”-  „По българските православни и исторически светини”,  отведе членовете на клуба в едно малко посещавано от туристи място – Берово, родният град на Дядо Ильо Войвода . Градчето е в подножието на Малешевската планина, разделяна от планината Осогово и водите на река Брегалница.

Кюстендилци посетиха Берово - родният град на Дядо Ильо Войвода
НЧ Асклепион 1998

В българската народна памет легендарният войвода остава и с имената „На Крали Марко детето” и „Малешевският цар”, отвъд западната ни граница го наричат „Дедо Ильо Малешевски”, това е и името, които носи основното училище в град Берово. На път за  градчето, кюстендилските читалищни дейци се спряха и в Делчево – някогашното Царево село, откъдето се вижда  останалата  в пределите на България част от Пиянечкия  край. На всички направи силно впечатление мащабното строителство на нови православни храмове и издигането на паметници на български исторически личности, представяни днес от съседите ни като „македонски герои“, разказа за Дарик председателят на НЧ „Асклепион 1998” Виолета Атанасова.

Кюстендилци посетиха Берово - родният град на Дядо Ильо Войвода
НЧ Асклепион 1998

 „Дълбоко свързан с българската история и с борбите ни за църковна самостоятелност и национално освобождение, днес Берово е градче в Република Македония, в което от някогашната стара градска архитектура не е останало много, но старият му дух е съхранен в добротата на местните хора и в оцелелите във времето стари православни храмове. Точно двеста години са изминали от създаването на женския манастир „Св. Архангел Михаил”,  който не е преставал да изпълнява мисията си в съхраняването  на Вярата нито ден. Днес за него се грижат само две млади монахини, които с  благоговение  показват неговите светини, а поклонници от България като кюстендилските гости с трепет слушат разказите им и се вълнуват от мисълта чии са били тези земи и храмове назад във времето”, коментира Атанасова.

Кюстендилци посетиха Берово - родният град на Дядо Ильо Войвода
НЧ Асклепион 1998

 Клуб „Вяра, Надежда и Любов” подготвя пътувания и до други православни, свети за българската духовност места из западната ни съседка,  съобщиха от читалище „Асклепион 1998“.
 
НЧ Асклепион 1998