/ Влади Владимиров
В Кюстендил стартира инициативата “Дръвче по дръвче, да живеем по-добре”, идеята е на Елица Димитрова, млада майка на 3 деца, която иска те и всички жители и гости на града да дишат по-чист въздух.
 
“Ключът към идеята е чистия въздух и озеленяването на целия град, не на 1- 2 улици, а на всяко кътче, което може да се озелени с дървета, храсти, цветя. Всички знаем ползите от едно дърво- кислорода, изолира шума, предпазва от прахта, прави сянка лятото и т. н.

Тръгваме от няколко безсънни нощи. Един ден реших да погледна какво е състоянието на въздуха в Кюстендил, шокирах се от данните. Изцяло мислите ми са насочени към бъдещето и доброто на децата ни.

Споделих идеята си в социалните мрежи, доста мой приятели ме подкрепиха, вярвам че ще имаме още по- голяма подкрепа от нашите съграждани, които мислят за бъдещето, за по- чист и красив Кюстендил”, разказа пред Дарик Елица Димитрова.

Тя вече е споделила идеята си с кмета Петър Паунов и е получила подкрепата му. Проведени са и първите срещи с еколога на общината и други експерти.
 
“Работа ще има, безумно много. Обмисляме да започнем с озеленяването на два триъгълника по ул. Хаджи Димитър, преди и след детската градини, като се планира засаждане на дървета, цветя и храсти.

Следващата точка е парка пред бившия вход на градския плаж, там има стари опасни дървета, които ще се премахнат и ще засадим нови. Една от дръзките ни идеи е във всяка дупка по главната улица “Цар Освободител”, където е имало дърво, да засадим ново. Някои дървета, които са садени покрай улиците имат коренова система, която е неподходяща, повдига тротоарите влиза и в основите на сградите. Трябват нови дървета, които са подходящи”, коментира Димитрова.
 
Следващите зони от кампанията “Дръвче по дръвче, да живеем по- добре” са поречието на река Банщица, Колушко дере.   
 
“Няма как да разчитаме само на общината. Основната част от работата трябва да се поеме от гражданите. Когато се засади нещо пред нас, няма да ни попречи или натовари, в седмицата веднъж да полеем дървото или да изчистим около него.

Ще се търсят за съдействие домоуправителите на блоковете, директорите на учебни заведения и детски градини, собствениците на фирми. Важна е координацията с ВиК, ЧЕЗ и т. н., от общината ще поемат този ангажимент и ще предоставят техника”, коментира още идеята си Елица Димитрова.
 
По примера на Бургас, където има огромно прозрачно сърце, в което се събират пластмасови капачки, се планира поставянето на голяма прозрачна кутия за капачки и в центъра на Кюстендил, като със събраните средства от предадените капачки ще се купи посадъчен материал- дървета, храсти, цветя.
 
Дарик- Кюстендил